14. tammikuuta 2016

Kuun kuvaaminen

IMG_0897_edited

Oletko joskus yrittänyt kuvata kuuta, mutta lopputulos on näyttänyt parhaimmillaan tältä...

pallo

Tai jos satut omistamaan teleobjektiivin, niin jopa tältä...?

IMG_0903

Kuun kuvaaminen (niin, että siinä näkyy yksityiskohtia kuten postauksen ensimmäisessä kuvassa) ei periaatteessa ole kovin vaikeaa, mutta se vaatii sen suljinajan, aukon ja ISO-arvon ymmärtämisen, sillä ilman manuaalisäätöjä kuun kuvaaminen ei oikein onnistu. Kamera on kuukuvauksen ainoa pakollinen varuste, mutta pitkän polttovälin objektiivi on aiika suuri plussa. Jalustasta ei ole haittaa, mutta eipä näin harrastelijan näkökulmasta paljoa hyötyäkään.

Miksi kuu sitten automaattisäädöillä kuvatessa ylivalottuu valkoiseksi palloksi? Kuu on itseasiassa todella kirkas taivaankappale ja sitä ympäröivä taivas taas on öisin aivan musta. Kamera pyrkii automaattisesti löytämään jonkun tasapainon kirkkaan ja pimeän välille. Ei se tiedä, että haluat siitä kirkkaasta pallosta yksityiskohtia ja että se musta nyt vaan saa olla mustaa. En tiedä voisiko kuusta sitten saada hyvän kuvan päivällä automaattiasetuksillakin, kun taivaskin on kirkkaampi. Toisaalta manuaaliahan nyt kannattaa muutenkin aina käyttää. ;)

Heti alkuun voisin myös pilata kaikkien fantasiat öisestä luontomaisemasta ja oikein valottuneesta kuusta samassa kuvassa, se nimittäin ei ole mahdollista. Maisemat ovat yöllä pimeitä ja tarvitsevat paaaljon enemmän valoa kuin kirkas kuu (ellei sitten kyseessä ole hyvin valaistu kaupunkimaisema, jolle riittää vähempikin valotus). Sama tähtien kanssa, nekin ovat paljon kuuta pimeämpiä tyyppejä. Jos kuun haluaa yhdistää jompaan kumpaan näistä, täytyy ottaa kaksi eri kuvaa eri valotuksilla ja yhdistää ne kuvankäsittelyllä. Jos kuu nousee illalla auringonlaskun aikoihin, on maiseman valottaminen samaan kuvaan kuitenkin vielä mahdollista, ainakin jälkikäsittelyn kanssa, mutta se ei sitten välttämättä näytä niin öiseltä.

IMG_8351_edited

Mitkä sitten olisivat hyvät asetukset kuun kuvaamiseen? Monet sanovat sopivan aukon olevan jotain seitsemän ja yhdentoista välillä, mutta mun mielestä f/5.6 ei ole mitenkään liian suuri. ISO-arvo tietenkin pyritään kirkasta kohdetta kuvatessa pitämään mahdollisimman matalana, satasesta on ainakin hyvä aloittaa. Jos kuvaa ilman jalustaa, kannattaa suljinajan tietenkin olla sellainen, että kamera pysyy paikoillaan. 300mm:n objektiivin kanssa 1/250s on jo aika pitkä aika, josta taas on hyvä lähteä lyhentämään. Jos taas kuvaa jalustalla, voi tietenkin huoletta laittaa suljinaikaa pidemmäksikin ja aukkoa pienemmäksi. Luin joskus jostain, että joku oli kysynyt kuuta kuvaamassa olleelta kuvaajalta miksei hän käytä salamaa, mutta uskon tiedän ymmärtävän ettei salaman teho riitä ihan kuuhun asti (vaikka automaattitila niin ehkä luuleekin...). Ihan valmiita asetuksia on mahdotonta antaa, sillä kuun kirkkaus kuitenkin riippuu aina vähän siitä, kauanko auringonlaskusta on aikaa ja esimerkiksi onko kuun päällä pientä pilviharsoa.

Mitä muuta pitäisi vielä ottaa huomioon ennen kuin sitä kuuta oikeasti menee kuvaamaan? Jos täysikuuta haluaa kuvata, kannattaa ehkä tarkistaa sen ajankohta vaikka kalenterista. Mutta voihan toki sirppiäkin kuvata. Seuraavaksi kannattaa tarkistaa pilvisyystilanne sääennusteesta tai (jos saat illalla päähänpiston mennä kuvaamaan kuuta) voit jopa itse omin jaloin käydä ulkona vilkaisemassa, näkyykö sitä kuuta missään. Vähän pilviä ei haittaa, kunhan se kuu välillä vilkkuu niin sen kuvaaminenkin on mahdollista (tosin sisältää hieman kärsivällisyyttä vaativaa odottelua). Pilvitilanteen tarkistamista ennen en todellakaan suosittele ahtautumaan lämpimiin vaatteisiin, koska mikään ei ole rasittavampaa kuin pukeutua hyvin, kerätä kaikki kuvaustarvikkeet mukaan, mennä kylmään ulkoilmaan ja huomata, että TAIVAS ON TÄYNNÄ PILVIÄ EIKÄ KUUTA NÄY MISSÄÄN!!! Pätee myös tähtien kanssa. Olen tehnyt tämän joskus pari vuotta sitten muutamankin kerran ja en suosittele...

IMG_8346_edited

Tähän mennessä sinun olisi mielikuvituksessasi pitänyt pystyä luomaan pieni kuvausreissu kuu-ukon luo ja olet nyt saanut hyvän kuvan. Onneksi olkoon! Pelkän yksityiskohtaisen kuvan saaminen kuusta mustalla taustalla on toki aluksi hienoa, mutta niistä nyt väkisinkin tulee melko samanlaisia eikä ehkä innosta ottaa samanlaista kuvaa joka päivä, kun lisäksi muutama miljoona muukin ihminen on ottanut ihan samanlaisen kuvan. Kuun kanssa kannattaisi siis kuvata jotain muutakin, mutta mitä? Vain mielikuvitus (ja okei, aikalailla myös tekniset taidot ja kärsivällisyys) on rajana! Paljon käytetty ja helppo idea on ottaa kuun kanssa samaan kuvaan puiden oksia ja latvoja niin, että oksista tai latvoista tulee siluetteja. Sitten on tietysti se kuun saaminen samaan kuvaan maiseman kanssa (johon siis usein tarvitsee useamman eri valotuksen), mikä vaatiikin jo vähän enemmän taustatyötä, koska kuuhan liikkuu vähän koko ajan (maapallo pyörii ja kuu kiertää maata ja sillee) ja varsinkin kuun saaminen johonkin tiettyyn kohtaan esimerkiksi rakennuksen kanssa vaatii pientä laskelmointia. Tai sitten voi kuvata vain maiseman ja muokata sinne kuun jostain ihan muualta. Ja tietenkin sitä kuuta voi hyödyntää myös sellaisena ylivalottuneena pallona!

IMG_0042_edited

IMG_0775_edited
Sinne tuli lentokone! Kuva on pari vuotta vanha ja tarkkuudet ja asetukset vähän niin ja näin, mutta aika hyvä tuuri kävi kun lentokone sattui samaan kuvaan. Olisi kyllä siistiä saada sellainen kuva, missä kokonainen lentokone on siluettina täysikuun edessä!

IMG_0939_edited

Valmista kuvaa kannattaa tietenkin vielä muokata jälkikäteen ja jos käyttämäsi objektiivin polttoväli on alle 400mm, varsinkin kuvan rajaaminen on hyvä idea. Tässä yksi havainnollistava esimerkki (kuva otettu polttovälillä 300mm):

PicMonkey Collage

Näillä eväillä pitäisi päästä ainakin alkuun kuun kuvaamisen kanssa. Toivottavasti vinkeistä oli hyötyä!

Oletteko te kokeilleet kuun kuvaamista aikaisemmin tai aiotteko kenties nyt kokeilla?

21 kommenttia:

  1. itse tykkään kuvata kuuta, se on kuitenkin kohtalaisen helppoa (superzoomilla ainakin...) ja kuu nyt vaan on niin nätti! vähän mielenkiintoa lisäämään olen yrittänyt saada pilviä myös kuvaan, mutta siinä on just ongelmana tuo ylivalottuneisuus! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuta on kyllä kiva kuvata aina joskus! Ja joo, olen itsekin koittanut saada niitä pilviä samaan kuvaan, ei ole ihan helppoa. Olen kuitenkin onnistunut saamaan kohtalaisen hyvän sellaisenkin kuvan, onnistumisprosenttiin ilmeisesti vaikuttaa se pilvien määrä ja paikka juuri sillä sekunnin sadasosalla :D

      Poista
  2. Olen ja olen myös onnistunut siinä melkein yhtä hyvin kuin sinun kuvissa. En vain omista järjestelmäkameraa vaan puoli järjestelmäkameran eli se on puoliksi digikamera ja puoliksi järjestelmäkamera. Lisää näitä ohjeita.

    http://vauhdillavastatuuleen.blogspot.com/
    Lifestyle | Valokuvaus | Kirjablogi | 25v | Pohjanmaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kamerassasi siis pystyy ainakin osittain vaikuttamaan asetuksiin manuaalisesti? Kiva jos olet onnistunut! Lisää on tulossa, kunhan on ideoita, aikaa ja inspiraatiota :)

      Poista
    2. Joo, mutta ei kaikkiin asetuksiin, eikä se minulle niin haitaksi ole, kunhan saan parhaita kuvia. :) T: Vauhdilla vastatuuleen

      Poista
    3. Okei, mietin vaan että täysin automaattisilla asetuksilla ei sitten varmaan onnistu...

      Poista
  3. Mielenkiintoinen postaus! Itse asiassa postauksen alkupäästä löytyi virke, joka koukutti minut lukemaan loppuun asti: "Järjestelmäkamera on kuukuvauksen ainoa pakollinen varuste, mutta pitkän polttovälin objektiivi on aiika suuri plussa." Mikä olisikaan parempi herättämään keskustelua kuin väite, josta on ehdottomasti eri mieltä? ;) Meillä kokeiltiin aikoinaan kuukuvausta superzoomilla varustetulla kompaktikameralla. Sitä en muista, mitä asetuksia käytettiin, mutta lopputulos oli hyvä ja noin 600 milliin asti yltävä zoomi mahtava. Valitettavasti näin järkkäriaikaan ei enää tuollaisista milleistä pääse nauttimaan, mutta yllättävän hyvin 200 milliäkin on riittänyt.

    Kirjoitin joulun aikaan omaan valokuvausblogiini postauksen tästä samaisesta aiheesta päätyen pitkälti samoihin manuaalisäätöihin kuin sinä. Näitä on aina hauskaa päästä vertailemaan ja tutkimaan, minkälaiseen tulokseen kukin on tahollaan päätynyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tolla järjestelmäkameran pakollisuudella meinasin tosiaan sitä, että niissä on yleensä se pitkä polttoväli ja manuaaliset asetukset, joita ilman itse ajattelen kuun kuvaamisen olevan vähintäänkin haastavaa. Mutta kun se näköjään sitten pokkarilla ja "puolijärkkärilläkin" onnistuu, pitäisi ehkä hieman muokata tuota lausetta. Kiva että tykkäsit postauksesta! :)

      Poista
  4. Tosi hyvä teksti ja hyödyllisiä vinkkejä :) täytyy kokeilla seuraavalla kerralla kun on täysikuu.


    http://neeacamillaa.blogspot.fi

    VastaaPoista
  5. Hyviä vinkkejä. Tosi upea tuo kuva missä lentokone sattui samaan kuvaan!


    www.tiia-valokuvaa.blogspot.com

    VastaaPoista
  6. Tästä postauksesta oli todella paljon apua, kiitos! Upeita kuvia!

    http://vilhelmiinalyydiaa.blogspot.fi

    VastaaPoista
  7. kiitän niin paljon tästä postauksesta!! oon joskus yrittäny kuvata kuuta, mut useimmiten epäonnistun, joskus oon kyllä onnistunu, heh :D

    tosi kivoja postauksia, ja älyttömän hyviä kuvia!!

    http://echoingwords-julius.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sitten näillä ohjeilla onnistut! Kiitos paljon :)

      Poista
  8. Kiitoksia upean selkeistä ohjeista! :) Olenkin haaveillut että pääsisin kuuta kuvaamaan, täysikuu on jotenkin kovin lumoava :3

    VastaaPoista
  9. tästä oli kyllä hyötyä, kiitos tästä! :D

    VastaaPoista
  10. Hienoja kuvia! :) Munkin on nyt pakko sanoa mielipiteeni tuohon järkkärin pakollisuuteen ja asetusten säätämiseen - itse olen nimittäin saanut aikoinaan mielestäni ihan hyviä kuvia kuusta kompaktikameralla ja automaattiasetuksilla, esim. tämä: http://4.bp.blogspot.com/-te6bW_1QuBM/VRbUeg8fI4I/AAAAAAAAAoI/yFrteB7edDE/s1600/IMG_6568.JPG

    Tietysti kuvista tulee varmasti parempia, kun säätelee itse asetuksia, mutta ei se välttämättä pakollista ole. Ja itse kamera ja sen kapasiteettihan vaikuttavat tietenkin aika olennaisesti kuvien lopputulokseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! :)
      Okei, en kyllä olisi arvannut, että automaattiasetuksillakin kuun kuvaaminen onnistuu, itselläni kun se on silloin vaan ylivaloittunut... Mutta joo, ehkä sitten laitan tuohon pakolliseksi varusteeksi vain yleisesti kameran :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.