24. marraskuuta 2014

Syväterävyys

Olenkin jo parissa postauksessa maininnut nopeasti syväterävyyden, mutta päätin kuitenkin omistaa sille ihan oman pienen postauksen. Mikä se on mikä mikä siihen vaikuttaa? Kuvan syväterävyys ei nimittäin ole mitään sattumaa.

Syväterävyys tarkoittaa kaikessa lyhykäisyydessään sitä, kuinka suuri osa kuvasta on terävä. Syväterävyys on pieni silloin, kun vain pieni osa kuvasta on terävä ja loput epätarkkaa. Suuri syväterävyys on silloin, kun suuri osa kuvasta on tarkka. Pienellä terävyysalueella kohde erottuu paremmin taustasta (hyvä esimerkiksi ihmisten kuvaamisessa) kun taas vaikkapa maisemiin halutaan saada suuri syväterävyys ja kaikki näkymään tarkkana.

suuripieni
 Suuri syväterävyys Pieni syväterävyys
Kuvan syväterävyyteen vaikuttaa lähinnä aukko, polttoväli ja kuvausetäisyys. Toki myös kohteen ja taustan välinen etäisyys vaikuttaa tavallaan, ei sinänsä, mutta silloin kuvassa on sen tietyn verran syvyyttä mitä nyt voidaan kuvata. Jotain vaikutusta saattaa olla myös sillä käytettävällä kameralla ja objektiivilla.

IMG_8659_edited
Aukkohan tässä on suuri kuin mikä (1.4), mutta koko kuva on kuitenkin terävä, sillä eihän siinä ole mitään syvyyttä.

Aukko

Mitä suurempi aukko (pieni f-luku) sitä lyhyempi on syväterävyysalue ja päinvastoin. Tähän on ehkä helpoin vaikuttaa ja aukon esivalinta -tilassa syväterävyyden hallitseminen on helppoa. Aukosta en ala nyt enempää selittää, sillä olen kirjoittanut siitä aiemmin täällä.

aukkoja
Syväterävyysalue suurenee, kun aukko pienenee ja numero kasvaa.

Objektiivin polttoväli ja kuvausetäisyys

Mitä pidempi polttoväli (suurempi numero) sitä lyhyempi on syväterävyys. Laajakulmaisella objektiivilla (polttoväli vaikkapa 18mm) saadaan siis kuvaan melko suuri syväterävyys eli kuva on suurelta osin terävä. Telellä (polttoväli vaikka 200mm) taas on helpompaa saada kohde erottumaan taustasta. Kauempaa otetuissa kuvissa on siis lyhyempi syväterävyys kuin läheltä otetuissa.

polttoväleja
Pitkällä polttovälillä tausta on paljon epätarkempi kuin lyhyellä.

Vielä lyhyestä postauksesta lyhyt tiivistelmä:
Pienin syväterävyys saadaan suurella aukolla, pitkällä polttovälillä ja läheltä kuvattuna.
Suurin syväterävyys saadaan pienellä aukolla, pienellä polttovälillä ja kaukaa kuvattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.