15. joulukuuta 2016

Luukku 15: Miten saada blogille lukijoita?

bloggaaminen-1999

Otsikon kysymys on varmasti monella aloittelevalla ja vähän kokeneemmallakin bloggaajalla joskus käynyt mielessä ja voin myöntää, että olen noilla hakusanoilla yrittänyt joskus itsekin googlettaa. Vaikka eihän suuren lukijakunnan saaminen todellakaan saa olla se tärkein juttu bloggaamisessa, niin en minä ainakaan jaksaisi tähän blogiin panostaa, jos ei näitä tuotoksia kukaan kävisi katsomassa. Minakään en ole mikään bloggauksen asiantuntija, mutta on teitä sinne parin vuoden aikana kuitenkin muutama kertynyt, joten ehkä listan vinkeistä voi olla jotain hyötyä. Jos joku kuitenkin tietää vielä jotain parempia keinoja, niin saa toki vinkata :D

Jotta blogille saisi lukijoita, on tärkeintä tietysti se, että blogi on aiheiltaan mielenkiintoinen sekä teksti ja kuvat laadukkaita. Tämän postauksen vinkeissä en kuitenkaan keskity noihin perusjuttuihin, vaan lähinnä siihen, missä ja miten blogia voisi mainostaa. Lukijat eivät välttämättä löydä blogiin ihan itsestään, joten blogin mainostaminen on olennainen osa bloggaamista, jos lukijoita haluaa. Tähän postaukseen oli muuten vähän vaikea keksiä mitään kuvitusta, joten saatte taas katsella vähän mun peilin kanssa leikkimisiä. Eiköhän mennä jo siihen vinkkilistaan, siitä nimittäin tuli yllättävän pitkä...

bloggaaminen-1996

Facebook

Facebook ei todellakaan ole kuollut vielä, minunkin blogiini sieltä tulee viikoittaan kymmeniä kävijöitä. Blogille saa helposti tehtyä oman Facebook-sivun, jonne kannattaa ainakin laittaa linkit uusimpiin postauksiin. Lisäksi Facebookista löytyy omia ryhmiä bloggaajille, joissa saa mainostaa omaa blogiaan ja voi löytää itselleen uutta luettavaa. Kolme suosituinta tällaista suomenkielistä ryhmää taitavat olla Bloggaajat, Bloggaajat. ja Bloggaajat. Mun blogin Facebook-sivut löytyvät täältä, saa käydä tykkäämässä ;)

Linkkaa blogisi -postaukset

Linkkaa blogisi -postauksiin kannattaa ehdottomasti käydä aina linkkaamassa bloginsa esittelyn kera, jos blogi vaan täyttää mahdolliset kriteerit. Paitsi että blogin ylläpitäjä käy melko varmasti ainakin kurkkaamassa blogisi, niin jos hän tykästyy siihen ja päättää esitellä sinun blogisi omille lukijoilleen, saat hyvää näkyvyyttä. Linkkaa blogisi -postaukset voivat toimia hyvänä mainostuskeinona myös toisin päin, jos pistät postauksen pystyyn omassa blogissasi. Silloin moni uusikin lukija saattaa löytää blogisi, sillä postaukset keräävät helposti huomioita. Minunkin linkkaa blogisi -postausta on Bloggerin lukujen mukaan katsottu yli tuhat kertaa!

Panosta ulkoasuun

Jos meinaat pärjätä jollakin Bloggerin valmiilla ulkoasulla, niin sisältösi saa kyllä olla todella hyvää, jotta sen kanssa saa lukijoita. Ihan Bloggerin omista asetuksista voi tietenkin jonkin verran vaikuttaa blogin ulkonäköön, mutta suosittelen vähän perehtymään myös koodauksen maailmaan. CSS-koodien avulla se ei ainakaan ole yhtään vaikeaa ja vaikka monet valittavat CSS-koodien olevan toimimattomia ja tuhoavat koko blogin, niin mulla ei ainakaan ole ollut mitään ongelmaa niiden kanssa *kop kop*. Ulkoasun kannattaa olla persoonallinen, mutta kuitenkin selkeä, yleensä vaalea ulkoasu iskee useampiin ihmisiin kuin tumma. Suomenkielistä apua blogin ulkoasun muokkaamiseen löytyy esimerkiksi täältä ja täältä. Linkkien takaa löytyvät ohjeet pätevät lähinnä Bloggerille, enkä tiedä, mistä niitä vinkkejä sitten löytyisi esimerkiksi Wordpress-pohjaisille blogeille. Toisaalta olen ymmärtänyt, että Wordpress antaa muutenkin vapaammin vaikuttaa blogin ulkoasuun myös ilman koodausta? Tai jos ulkoasun tekeminen itse ei innosta, jotkut tekevät bannereita tai jopa kokonaisia ulkoasuja ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Etsystä voi myös ostaa blogilleen hienon ulkoasun muutamalla eurolla. 
bloggaaminen-2005

Yhteistyöt ja arvonnat

Mielenkiintoiset esittelyt uusista tuotteista, alekoodit sekä erityisesti arvonnat kiinnostavat monia ja lisäksi saatat saada näkyvyyttä myös silloin, jos yhteistyössä tekemiäsi postauksia esimerkiksi linkitetään myös yrityksen someissa tai nettisivuilla. Tietenkään ei kannata lähteä mukaan ihan kaikkiin mahdollisiin yhteistöihin, vaan sellaisiin, minkä yritysten tuotteita tai palveluita oikeasti haluat mainostaa, jotka sopivat blogisi aiheisiin ja joista on hyötyä sekä sinulle että lukijoillesi. Yhteistyöehdotuksia ei myöskään tarvitse vain hiljaa odotella, vaan yrityksille voi itsekin ehdottaa yhteistyötä.

Demi.fi

Demistä löytyy oma keskustelualue blogeille ja vlogeille. Uskoisin, että ainakin blogini ensimmäisistä lukijoista suurin osa on löytänyt tänne nimenomaan tuolta Demin kautta. Foorumilta voi tavoittaa kymmeniä aktiivisia bloggaajia sekä löytää todella laadukasta luettavaa myös omalle lukulistalleen. Joka päivälle on myös oma ketjunsa, johon kerätään päivän aikana tulleiden postausten linkkejä kuvauksineen. Demissäkin kannattaa mainostaa kohtuudella, lukea keskusteluiden aloitukset sekä olla linkittämättä blogiaan keskusteluun, jonka aloituksessa mainittuihin kriteereihin blogisi ei ollenkaan sovi.

Bloglovin'

Bloglovin ei välttämättä ole se paras keino uusien lukijoiden löytämiseen. Moni kuitenkin lukee blogeja myös sen kautta, joten Bloglovinin kautta seuraaminen kannattaa tehdä helpoksi. Oma blogi kannattaa lisätä sinne heti alkuaikoina, jottei ensimmäisen lukijan tarvitse nähdä sitä vaivaa. Blogiin kannattaa myös lisätä linkki, josta pääsee seuraamaan blogia Bloglovinin kautta.

Bloglovinissa on kuitenkin se huono puoli, että se ”varastaa” kävijöitäsi, kun itse blogia ei tarvitse avata ollenkaan. Eniten tästä on haittaa ehkä heille, jotka oikeasti blogillaan haluavat jotain ansaita. Bloglovinin kautta lukeminen saattaa myös vähän suurentaa kynnystä kommentointiin. Halutessaanhan bloginsa lukemisen Bloglovinin kautta voi myös estää asettamalla jotenkin rajaksi esimerkiksi, että vain postauksen ensimmäiset sanat ja ensimmäinen kuva näkyvät Bloglovinissa ja loput on sitten pakko mennä katsomaan blogista. Itsekin seuraan blogeja Bloglovinin kautta, mutta käytän sitä puhelimellakin aina selaimen kautta ja olen säätänyt sen niin, että postaukset avautuvat aina heti suoraan blogeihin, eivät Blogloviniin. Suosittelen tätä taktiikkaa muillekin!

bloggaaminen-2025

Tee lukijaksi liittyminen helpoksi

Bloglovinin lisäksi myös Bloggerin kautta seuraaminen kannattaa tietysti tehdä mahdollisimman helpoksi. Vaikka lukijagadgetin ulkonäkö ei välttämättä kaikkien silmää miellytäkään, kannattaa se silti pitää esillä, jotta lukijaksi liittyminen olisi helpompaa ja liittyminen ehkä kävisi todennäköisemmin mielessä blogia selaillessa. Jos lukijagadgetia ei halua, voit myös tehdä ihan tekstilinkin, jossa lukee esimerkiksi "liity lukijaksi" ja linkki sitten vie oikeaan paikkaan.

Blogit.fi, Blogkeen ja Blogipolku

Vielä pari vuotta sitten Blogilista olisi ollut noiden kaikkien korvaajana, mutta eipä ole sitä hienoa sivustoa enää. Blogilista on kuitenkin edelleen mun blogin tilastoissa suurimpina liikenteen lähteinä, vaikkei sivusto enää kauaa ollutkaan pystyssä blogini perustamisen jälkeen. Nuo kolme yllä mainittua palvelua eivät ole yltäneet Blogilistan tasoiseen suosioon, mutta ei niihin bloginsa lisäämisestä mitään haittaakaan ole, kannattaa tutustua kaikkiin! Varsinkin Blogit.fi -sivustolta on viime aikoina tullut yllättävän paljon liikennettä tähänkin blogiin.

Tee myös videoita

Videoblogit ovat nykyään selvästi suositumpia kuin perinteiset blogit. Erittäin monet suositut bloggaajat näyttävätkin tekevän myös videoita. Noh, itsehän olen tehnyt tänne huimat kaksi videoita, joten en välttämättä ole paras henkilö kirjoittamaan aiheesta... Mutta ovathan ne videot joskus kivaa vaihtelua myös blogeissa ja ehkä itse bloggaajallekin on mukavaa joskus tehdä vähän jotain erilaista. Youtuben kautta voit siis saada seuraajia myös blogiisi.

bloggaaminen-2008

Huomio hakukoneet

En ole mikään hakukoneoptimoinnin mestari, vaikka asian opettelusta enemmän voisikin olla hyötyä. Osaan silti antaa muutaman vinkin: Ensinnäkin otsikon kannattaa olla informatiivinen, ehkä sellainen, millaisilla hakusanoilla ihmiset saattaisivat googlettaa ja postauksestasi löytyisi heille vastaus. Erityisesti tämä tietysti pätee silloin, kun kyseessä on jokin tietoa ja vinkkejä antava postaus, kuten minulla esimerkiksi valokuvausvinkkipostaukset sekä tuotearvostelut. Mahdollisia hakusanoja kannattaa ehkä vähän miettiä myös kirjoittaessa ja tehokkaimmillaan oikeat fraasit taitavat olla postauksen alussa. Myös tiedot erilaisista paikoista kiinnostavat ihmisiä, joten jos käyt jossakin ja teet postauksen siitä, kannattaa Bloggerissa postausta kirjoittaessa merkata sijainti sieltä oikeasta reunasta (mistä löytyvät myös tunnisteet, aikataulu, asetukset ja muut vastaavat). Myös kuvahakua kannattaa muistaa antamalla kuville ihan oikeat nimet niiden IMG_1234 nimien sijasta (itsekin olen yrittänyt petrata tässä asiassa viime aikoina).

Keksi huomiota herättävä otsikko

Otsikon kannattaa olla informatiivinen, niin äsken mainittuja hakukoneita kuin muutenkin lukijoita ajatellen. Pieni arvoituksellisuus ja mielikuvituksen käyttäminen ovat hienoja juttuja, mutta sellaiset klikkiotsikot usein lähinnä ärsyttävät, kun selviää, mistä oikeasti onkaan kyse. Toisaalta postausten otsikoiden ei kuulu olla kovin pitkiä. Numerot ja kysymysten käyttäminen otsikossa tekevät otsikosta usein mielenkiintoisemman.

Linkitä muihin someihisi ja kerro kavereille

Instagram-tilisi kuvaukseen kannattaa ehdottomasti lisätä linkki blogiin, samoin kuin kaikkiin muihinkin mahdollisiin sosiaalisen median palveluihin, missä nyt oletkaan aktiivisena. Myös esimerkiksi Snapchatissa kannattaa välillä mainita blogista. Blogista kertominen kavereille saattaa aluksi olla jännittävää, mutta paitsi että saat heistä mahdollisia seuraajia, hekin saattavat vielä mainita blogistasi omille kavereilleen.

Kommentoi muiden blogeja

Jos jätät kivan kommentin johonkin blogiin, saattaa blogin pitäjää kiinnostaa käydä vilkaisemassa myös sinun blogiasi tai joku toinenkin kommentin lukenut saattaa kiinnostua. Blogin osoite kannattaa jättää kommentin perään ainakin silloin, jos profiilistasi ei helposti löydy blogisi linkkiä, vaan nimeäsi klikkaamalla päätyy esimerkiksi Google+ -sivuille. En kuitenkaan suosittele ihan sellaista ”Kiva blogi! Tässä mun blogi” -tyyppistä kommentointia, sillä se saattaa jättää sinusta jopa negatiivisen kuvan.

bloggaaminen-2002

Mieti, mihin aikaan postaat

Kannattaa postata silloin, kun mahdollisimman moni muukin olisi netin ääressä, jos haluat saada postauksellesi mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Eihän se postausaika juurikaan vakituisiin lukijoihin vaikuta, mutta esimeriksi ylempänä mainituissa blogien seuraamispalveluissa sekä facebookissa julkaistessa postausajalla on suurikin merkitys siihen, montako ihmistä postauksen eksyy lukemaan. Yöllä tuskin kannattaa postata, eikä ehkä aamulla tai päivälläkään, kun suurin osa ihmisistä on koulussa tai töissä. Myös perjantai- ja lauantai-iltoina ihmisillä saattaa olla muutakin tekemistä kuin blogien lukeminen. Minun mielestäni parasta postausaikaa ovatkin sunnuntai-torstai-illat, suunnilleen siinä 18-21 välillä. Pahin ruuhka tuntuu olevan sunnuntai-iltana, kun ymmärrettävästi moni on saanut postauksia tehtyä viikonlopun aikana, joten silloinkin postaamista kannattaa ehkä miettiä. Toisaalta vaikka kilpailua onkin, niin varmasti silloin löytyy myös enemmän lukijoita.

Saitko näistä jotain uusia vinkkejä?

35 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä, näistä oli itsellenikin apua!

    anniina.kultamaa@luukku.com

    VastaaPoista
  2. Tää postaus tuli kyllä oikeaan aikaan, ja sain tästä tästä hyviä ideoita! Blogissa ollut aika hiljaista, vaikka mitä on yrittänyt, mutta nyt sai keinoja ainakin muutaman lisää! :)

    http://viivimiljamaria.blogspot.fi

    VastaaPoista
  3. Nää oli kyllä mainitsemisen arvoisia vinkkejä! Todella mahtava postaus taas :)

    VastaaPoista
  4. Oon koko blogini olemassaolon ajan tuskaillut juurikin ongelman 'kuinka saan lukijoita' kanssa joten tää oli tosi tarpeellinen postaus! Asiaan saattaa tosin vaikuttaa hidas postaustahtinikin, hah.. :D

    piijuliii@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Hyviä vinkkejä! Oon kyllä huomannut tän 2-vuotisen bloggausharrastuksen kautta, että sillä todellakin on väliä, mihin aikaan julkaisee postauksen (tai videon Youtubeen tai kuvan Instagramiin), illalla on huomattavasti enemmän ihmisiä linjoilla :-) Mä oon kuitenkin niin malttamaton, että yleensä julkaisen saman tien, kunhan postauksen saan valmiiksi, oli kello sitten mitä tahansa :-D

    tanja.k.luoma@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Itse juuri ja juuri maltan odottaa postausten kanssa, mutta instakuvat julkaisen kyllä silloin kun asia sattuu käymään mielessä :D

      Poista
  6. Olipa kiva postaus! :) Oon vähän katsellut noita bloglovin juttuja, mutta en sitten ole tehnyt asialle mitään. Nyt menenkin heti tutustumaan siihen! Yhtä asiaa olen aina miettinyt blogissasi: Miten saat valokuvat noin isoksi postaukseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva että tykkäsit! :)
      Itse saan kuvat kuvat isoiksi lataamalla ne Flickrin kautta ja sitten sen koodin kautta jakaessa koon pystyy säätämään. Toinen vaihtoehto on ladata kuvat Bloggerin kautta niin, että kuvat on ensin pienentänyt sopivaan kokoon (esim. mulla kuvien leveys on 850px) kuvankäsittelyohjelmalla ja sitten muuttaa Bloggerissa kuvan kooksi alkuperäinen.

      Poista
  7. Hyviä vinkkejä! :) lauriina.lehtonen@gmail.com

    VastaaPoista
  8. Lukijoita saa, kun kirjoittaa postauksen lukijoiden hankkimisesta blogiin. Tai ainakin minut sai. (:

    VastaaPoista
  9. Kiitos hyvistä vinkeistä! Tulevat aloittevalle bloggaajalle enemmän kuin tarpeeseen :)

    VastaaPoista
  10. Vau, hyvä teksti! Löysin juuri blogisi, ihania kuvia ja kivan näköinen ulkonäöltään!

    ubersonja.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, kiva että keskeneräinenkin ulkoasu miellyttää! :)

      Poista
  11. Kiitos vinkeistä, pari ihan uutta. :D

    VastaaPoista
  12. Kiva kun kerroit! Jos kiinnostaa linkkaa tästä;) autumn-girl.webnode.fi instan puolella @aautumn_girll

    VastaaPoista
  13. Ja tähänkin postaukseen oikeastaan eksyin, kun etsin netistä: ''Kuinka saada blogille seuraajia?''. Mainioita vinkkejä, kiitos niistä!

    ubersonja.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä tietenkin ;D Kiitos, kiva jos tykkäsit vinkeistä!

      Poista
  14. Hyviä vinkkejä alotteleville bloggaajille (kuten minä). :) Oma vaatimaton blogini löytyy varjolapsenmaailma.blogspot.fi/ Blogissa omia mietteitäni ja runojani.

    VastaaPoista
  15. Kiitos hyvistä vinkeistä! Nämä olivat tarpeellisia aloittelevalle bloggaajalle :) Olen aloittanut juuri pitämään blogia, jossa pohdin henkistä hyvinvointia omaan tapaani. Blogi löytyy osoitteesta: https://satumaistaajattelua.home.blog/
    Terkuin Satu

    VastaaPoista
  16. Tosi hyviä vinkkejä, kiitos paljon näistä :)

    VastaaPoista
  17. Loistavia vinkkejä tällaiselle aloittelevalle bloggaajalle. Kiitos paljon!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.