1. joulukuuta 2016

Luukku 1: DIY jättineulepeitto

jättineuleviltti-1748

jättineuleviltti-1742

Moni on varmaan nähnyt netissä kuvia ihanista jättineulepeitoista. Niihin tarvittavat jättipaksut villalangat vaan ovat melko hintavia, mutta tämän edullisemman version kanssa pääsee alle kolmella kympillä! Okei, lopputuloksena ei ehkä ole ihan näin muhkea peitto, mutta ihan tarpeeksi ihana. Koska lanka on niin paksua, ei tämän tekemiseenkään mene kovin kauaa, itse sain 160 x 120 cm kokoisen peiton valmiiksi reilussa viikossa ja nopeamminkin olisi varmasti voinut suoriutua. Tällaisen siis ehtii vielä hyvin tehdä vaikka joululahjaksi! Peiton neulominen oli myös todella helppoa, pelkkää oikeaa ja nurjaa vaan, eli ei haittaa yhtään, jos koulun käsityönumero ei ollut kymppi. Idean tähän työhön sain The Little Village -blogista reilu vuosi sitten.

viltti jättilangasta-1307

Langaksi tähän peittoon tarvitaan vilttejä. Kyllä, vilttejä. Nuo Jyskin halvat viltit sopivat tähän käyttötarkoitukseen erinomaisesti, sillä ne ovat erittäin halpoja, vain 2,50€ per kappale, eikä niissä ole mitään saumauksia tai muita tässä tapauksessa vain tiellä olevia ompeleita tai koristeita. Värivalikoima tosin on melko pieni, sillä valkoinen on ainut vaihtoehto. Itselläni meni tähän 160 x 120 cm kokoiseen peittoon yhdeksän vilttiä.

Puikoiksi tähän työhön ei tietenkään käy mitkään perus sukkapuikot, vaan sellainen 25 mm:n levyiset pyöröpuikot ovat paras vaihtoehto. Itse tilasin omani täältä, mutta uskoisin vastaavia löytyvän myös ihan käsityöliikkeistä tai ehkä jopa joistakin suuremmista tavarataloista.

Vilttien ja puikkojen lisäksi tarvitset enää sakset sekä mahdollisesti vähän neulaa ja lankaa.

viltti jättilangasta-1319

Koko homma siis alkaa langan tekemisestä. Se tapahtuu leikkaamalla aina yksi viltti yhdeksi pitkäksi, noin 8 cm leveäksi suikaleeksi. Jos saksien terävyys antaa myöden, leikkaamista voi nopeuttaa taittelemalla peittoa. Omat huonot sakseni eivät tähän kuitenkaan pystyneet, joten leikkasin viltin ihan vaan yksinkertaisena pituussuunnassa, aina päädyissä kääntyen. Päätyihin kannattaa jättää vain parin sentin kaistale vilttiä, niin lopputuloksesta tulee siistimpi. Leikkaamisen jälkeen sitä suikaletta pitää vielä vähän venyttää, jotta se alkaa näyttää langalle. Lopuksi lanka kannattaa toki vielä kääriä kerälle. Itse revin ja kerin aina muutaman viltin kerrallaan ja yhdistin ne toisiinsa solmimisen sijaan muutamalla ompeleella.

diy viltti

Silmukoita luodessa en halunnut tehdä niitä kahdelle puikolle kuten normaalisti, koska lopputuloksesta olisi varmaan tullut liian löysä. Yhdelle puikolle tehdessä lopputulos olisi todennäköisesti ollut liian kireä. Joten teippasin yhteen puikkoon levennykseksi paksun juomapillin, mikä osoittautui erittäin toimivaksi keksinnöksi! :D Silmukoita loin 40 ja niillä tuli siis itselläni noin 120cm leveä peitto.

Itse neulomisessa ei ollut mitään kummallisuuksia, perus tasoneuleena vaan joka toinen kerros oikeaa ja joka toinen nurjaa. Paitsi näin jälkiviisaana kässäntunteja muistellen sanon vielä sen, että se kerroksen ensimmäinen silmukka kannattaisi ehkä vaan nostaa, jotta reunasta saa vähän siistimmän näköisen. Lankojen päättelyyn hyväksi avuksi osoittautui omien käsien lisäksi virkkuukoukku.

Tätä oli jotenkin todella hauskaa neuloa, sillä vaikka se oli todella helppoa, eikä tarvinnut opetella mitään uutta, noin isolla langalla neulominen tuntuu kuitenkin ihan erilaiselta kuin tavallisella langalla. Tätä oli myös todella motivoivaa tehdä, kun yhdelläkin kerroksella näkee sitä edistystä. Eikä muuten tule kylmä neuloessa, peitto nimittäin on yllättävän lämmin. Suosittelen kokeilemaan!

jättineuleviltti-1753

Meneekö idea toteutukseen?

29 kommenttia:

  1. Vähänkö kiva idea! Voisi joskus kyllä kokeilla tai ainakin jos joku muu olisi kiinnostunut tekemään niin voisi näyttää tämän. :)

    Minullakin on joulukalenteri: vinuski.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä tosi kiva idea. Täytyykin käydä kurkkaamassa myös sinun joulukalenteriasi! :)

      Poista
  2. Ooh miten ihanan näköinen! ♥ Kyllä kelpaisi tuollaisen alla viettää joululomaa. :) Ehdottomasti aijon yrittää, kunhan vain tuollaiset jättipuikot löytyisi!

    anskukoo.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä <3 Nuo Lankavan puikot tulivat ainakin itselleni alle viikossa, joten suosittelen tilaamaan sieltä, jos nyt ei helposti satu kaupasta löytymään :)

      Poista
  3. Mulla on ollut niin kauan jo suunnitelmissa tehdä tuollainen peitto, mutta en oo saanut aikaiseksi... Vaikka varmasti tosi nopeasti tää tuleekin, varsinkin jos on illat vapaata, niin telkkarin ääressähän tuo valmistuu ihan huomaamatta :-) Ehkä otan projektiksi joulun jälkeen tämän!
    tanja.k.luoma@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo itsekin tein tätä aina telkkaria katsellessa, kun tähän ei tosiaan paljon tarvitse keskittyä. Suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan! :)

      Poista
  4. Oi, kun ihanan näköinen peitto! Tuollainen olisi kyllä kiva, vaikka luulenpa vähän, että tällä hetkellä sille ei olisikaan kovin paljoa käyttöä :D Ehkä sitten joskus voisin tehdä tuollaisen vaikka lahjaksi jos nyt en itselleni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä ihana! Itsekin tein tämän lahjaksi, mutta pari päivää sitten aloitin jo toisen peiton tekemisen, kun on pakko saada itsellenikin... :D

      Poista
  5. Apua, ihan super ihanan näkönen toi viltti! Ehdottomasti aion kokeilla tota, kunhan saan tarvittavat välineet ostettua. Ja arvontaa varten: lauriina.lehtonen@gmail.com

    VastaaPoista
  6. Just haaveilin tällaisen peiton tekemisestä pari päivää sitten! Oon maailman laiskin tekemään käsitöitä, mutta tää vois olla hauska :) Hienoa, että kirjoitit tästä, nyt tiedän mistä "lankaa" voi lähteä metsästämään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin, onneksi oli ajoitus kohdallaan! :D Sitä lankaa saattaa muuten tosissaan joutua metsästämään, suosittelen tarkastamaan Jyskin nettisivuilta varastotilanteen kyseisessä myymälässä ennen kauppaan astumista... ;)

      Poista
  7. Hei tässä oliskin seuraava projekti.. Ihan mahtava idea! :-D

    http://olderthanyesterday.blogspot.fi

    VastaaPoista
  8. Tuollainen peitto olisi niin ihana! 😊 Toteuttamisen saisi hoitaa vaan joku muu kuin minä.. 😃

    Kiva joulukalenteri!

    jonnarawr@hotmail.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha äläs nyt, tämä on ihan yllättävän helppo ja nopea toteuttaa :D Kiitti, kiva että tykkäät! :)

      Poista
  9. Voisi joskus kokeilla!
    Hiisukas

    VastaaPoista
  10. Oijoi miten kaunis♥ Olen netissä tällaisista leviäviä kuvia ihaillut ja miettinyt miten itsekin saisi tehtyä tuollaisen kun tarvikkeet tulisi niin kalliiksi. Mutta tämä ohje on vastaus ongelmaan! Todellakin aioin kokeilla tehdä tällaisen.

    miida.sofia@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Oi että ihan super mahtava idea! Olen aina miettinyt että tuollainen viltti olisi ihana, mutta tosiaan ne paksun villalangat on aika tyyriitä. Pitääkin kokeilla tehdä tälläinen jouluksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo onhan ne kalliita, mutta en sitten tiedä, voisiko sellainen olla hintansa arvoinen. Melkein tekisi mieli kokeilla... :D Kiva että sinäkin innostuit ideasta!

      Poista
  12. anytime85@luukku.com kiva blogi!

    VastaaPoista
  13. Hei.. siis tarvitaanko kahdet pyöröpuikot?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.