26. maaliskuuta 2015

Arvostelussa Sony Xperia Z1 Compact


Muutama viikko sitten laittelin tänne puhelinkuvia ja nyt haluaisin esitellä tuon ihanan laitteen millä nekin kuvat otin. Sama puhelin on ollut mulla nyt puolisen vuotta ja tykkään edelleen tosi paljon! Toivon että tästä olisi hyötyä kaikille, jotka jossakin elämänsä vaiheessa vielä harkitsevat uuden puhelimen ostoa.  Onhan tämä tavallaan yksi kuvausvälineistäni ja jos saan esitellä uuden objektiivin niin tämä mahtuu hyvin joukkoon. Ja tämän ihanuuden nimi on Sony Xperia Z1 Compact.

Lähdin etsimään jotain kivaa androidia, sillä halusin kokeilla jotain uutta Lumian jälkeen. Katseltuani oikeasti ihan kaikki myynnissä olevat puhelimet ihastuin tähän. Mainiot ominaisuudet, erityisesti hyvä kamera ja älyttömän kaunis ulkomuoto. En vaan enää pystynyt edes kunnolla harkitsemaan muita. Ainut miinus oli hinta, mun alkuperäinen budjetti oli 200€, mutta kun... Silloin kyseinen puhelin maksoi noin 400€, nyt puolen vuoden jälkeen hinta on 300€. Mutta en kadu, on kyllä ollut hintansa arvoinen! Ehkä vähän vanha nyt, sillä myynnissä on jo jonkin aikaa ollut Z3 Compact, mutta näin tavalliselle tallaajalle ei uudessa ja vanhemmassa versiossa paljon ole eroa.


Yksi rakastumiseni syy tosiaan oli tuo ulkonnäkö, joten aloitetaan siitä. Mutta hei, katsokaa nyt miten kaunis se on! Isoveljensä Z1:n vieressä se oli lisäksi ihan älyttömän söpö! Ja ohutkin vielä (95mm). Ja aivan täydellisen kokoinen, 4.3" (vertailun vuoksi voisin sanoa että tämä on ihan pikkuisen suurempi kuin vaikkapa se kaikkien tietämä Iphone 4s. Sopii siis mainiosti käteen ja taskuun)! Virta-, äänenvoimakkuus- ja kameranappi ovat myös laadukkaan tuntuisia ja kätevissä paikoissa. Tähän väliin voisin mainita puhelimen olevan täysin vedenkestävä (tosin en kyllä ole uskaltanut testata). Ainoa ulkoinen huono puoli on se, että takakansi tuntuu naarmuuntuvan helposti. Toisaalta käytän kyllä yleensä kuoria, joten eihän se oikeastaan haittaa.

Kylläpäs näkyykin hyvin tässä. Ei se siis livenä ihan noin pahalta näytä - ei niitä naarmuja edes näe kuin tietyssä valossa.

Sitten vaikka se kamera. Pikseleitä löytyy takakamerasta 20.7, mutta tämähän ei sinänsä kerro kameran laadusta mitään. Tai oikeastaan nimenomaan kertoo, sen millä laadulla pystyy kuvaamaan, mutta siis tarkoitan nyt sitä erilaista laadukkuutta. Kamera on puhelimen tasolla hyvä, oikeastaan erittäin hyvä. Pidän erityisesti siitä, että kamera pystyy melko lyhyeen syväterävyyteen, eli taustan saa kivasti pehmennettyä. Toinen erityinen asia on makrokuvaus, tällä pääsen nimittäin lähemmäksi kuin kamerallani! Lähelle tarkentaminen tosin säätää joskus, eikä suostu toimimaan. Tämä kuitenkin yleensä häviää ihan vaan kun sulkee kameran ja laittaa uudestaan päälle. Kamerasta löytyy myös valmiina erilaisia sovelluksia, joilla voi tehdä panoraamakuvan, erilaisia tehosteita, kaikkea turhaa sekä manuaalinen asetus, jolla voi helposti yhdellä painalluksella säätää kuvan valoisuutta jo ennen kuvan ottamista. Etukamerakin löytyy ja toimii! Laittelinkin toisiaan niitä puhelimella otettuja kuvia tähän postaukseen, eli sieltä löytyy esimerkkejä jos kiinnostaa. Tässä kuitenkin suuremmassa koossa pari täysin muokkaamatonta kuvaa:

Nämä kaksi siis otettu etukameralla.

Kuvista taas päästään hyvin muistiin, sillä tilaa kuville tosiaankin löytyy! Teknisissä tiedoissa lukee, että sisäistä muistia löytyy 16GB ja lisäksi löytyy paikka microSD-kortille. Mahtuu siis samaan aikaan ties kuinka monta sataa kuvaa (riippuen tietenkin minkä kokoisia kuvia ottaa), varmasti kaikki tarpeelliset sovellukset ja rutkasti enemmänkin sekä vaikka mitä muuta. Muistin loppumisesta ei siis mulla ainakaan ole mitään pelkoa.

Ehkä suurin miinus jonka keksin on näytön värit. Tai tavallaan se ei edes ole huono puoli, yleensä. Näyttö nimittäin tuntuu näyttävän värit jotenkin "normaalia" (eli esimerkiksi mun tietokoneen näyttöä ja muita puhelimia) kontrastirikkaimpina. Useimmiten tämä on vain kiva, koska kyllähän suurin osa kuvista näyttää paremmilta niin ja hienoja kuvia on tietysti kiva katsella. Huono puoli tulee vastaan silloin, kun esimerkiksi lataa kuvan instagramiin; muut sitten näkevät kuvan värit latteampana kuin sinä. Tämä hämmensi minua aluksi, sillä kun siirsin kuvat tietonkoneelta puhelimeen, luulin ensin että puhelin jotenkin tallentaessa lisäsi kuvaan kontrastia. Minä sitten otin instaan laittaessa kontrastia pois, jolloin kuvasta sitten oikeasti lähti sitä kontrastia ja kuva näytti muille vähän lattealta. Mutta tämän kun tiedostaa - laittaa sitten niihin instakuviin tiedostaen vähän enemmän kontrastia ja värikylläisyyttä - ei se oikeastaan ole ongelma. Omat kuvat vaan näyttää hassuilta, muiden kuvat paremmilta.


Ehdottomasti ehkä toiseksi paras juttu tässä on akunkesto. Ihan huippu, verrattuna näin yleisesti nykyisiin älypuhelimiin! Tämä ja muut Sonyn puhelimet näyttävätkin voittaneen monia testejä juurikin akunkestossa. Mun käytöllä akku kestää yleensä kolme (3!!!) päivää! Usein tosin kaksi, mutta silloin olen ollut aika paljon puhelimella ja silloinkin akusta on illalla vielä pari prosenttia jäljellä. Mutta kertaakaan en ole sannnut akkua käytettyä päivässä! Kerrankin olin netissä, puhelin toimi isäni kamerana koko messupäivän, käytin vähän lisää sovelluksia, lähetin aikaisemmin otettuja kuvia, olin netissä, olin WhatsApissa ja vielä vähän lisää netissä, kokonaisuudessaan siis käytin puhelinta todella paljon ja akusta oli siltikin vielä illalla 10% jäljellä. Yön aikana akkua kuluu ehkä 2-3%. En nyt osaa sanoa, että kuinka paljon mä puhelinta käytän, mutta mielestäni melko paljon. Ja silti akku kestää vähintään sen kaksi päivää. Mulla tosin on koko ajan päällä STAMINA-tila, joka siis vaan sammuttaa sovellukset kun näyttö ei ole päällä, mutta ei käsittääkseni vaikuta muuten mitenkään. Tulipa pitkä kappale, mutta kun jaksan vaan vieläkin kiusata kavereita, joilla se akku ei välttämättä kestä edes koulupäivää! :p

Merkkivalo on ihana!







*Postaus muuten ei ole toteutettu yhteistyössä Sonyn kanssa. :D

Hyviä puolia voisin keksiä vaikka kuinka paljon lisääkin, mutta akun kestossa ja kameran laadussa väittäisin tämän olevan melko ylivoimainen vaihtoehto. Jos mun pitäisi kuvailla tätä yhdellä adjektiivilla, se olisi luotettava. Ei tarvitse pelätä akun loppumista, lagailua, puhelimen tippumista , veteen tipumista, muistin loppumista, viestien huomaamatta jäämistä (merkkivalo )... Huonoja puolia vain se näytön värien erilaisuus ja takakannen helposti naarmuuntuminen. Voisin erittäin lämpimästi suositella tätä puhelinta ihan jokaiselle! Toivoisinkin todella Sonyn (ja muidenkin merkkien) tulevan vaihtoehdoksi niille ainaisille Samsung, Apple vai Nokia -pohdinnoille.  Mä tykkään!

Onko lukijoissa muita Sonyn leiriläisiä?

10 kommenttia:

  1. Pieni tietoisku; se takaosa ei ole lasia, vaan muovia. Se ei naarmunnu, jos laitat siihen suojakalvon, tai pidät suojaa siinä :)

    Ja ootko ottanu asetuksista pois X-reality for mobile tmv - kohdan ruksin? Se nimittäin vaikuttaa noihin valokuviin.

    T: Sony Xperia Z1 Compactin omistanut, nyt siirtynyt Z2:n pariin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, jostain vaan taisin lukea että se olisi lasia, mutta ei sitten. :D Korjasin asian postaukseen. Ja joo, tiedän että siihen varmaan olisi jotain suojia tarjolla (ja toki itsekin voisi leikata) ja postauksessa kerroinkin suurimman osan ajasta käyttäväni suojakuoria. Olen ottanut ruksin siitä pois, mutta en ole huomannut mitään eroa, vaan värit näyttävät pysyvän samanlaisina vaikka laitan rastia ruutuun ja pois. Mielenkiintoista...

      Poista
    2. pakko sanoa että kyllä minulla vaan on takakansi lasia. mulla on siis z1 :) toki siinä on alkuperäinen läpinäkyvä kalvo päällä jonka saa irti kun vähä mattoveitsellä auttaa mutta se ei oo kovin suositeltavaa. järkevämpää on tilata netistä siihen tarkoitettuja suojakalvoja :)

      Poista
    3. Jaa, no ehkä parempi etten postauksessa mainitse mitään tuosta materiaalista. :D
      Harmi etten heti älynnyt ostaa suojakalvoa takakannelle, nyt siihen päälle on enää vähän turha mitään suojia laittaa, vaikka voisinhan toki repiä sen alkuperäisen alta irti, hmmm....

      Poista
  2. Kiva postaus! :-) Mun sisko harkitsee ostavansa jonkin noista z-sarjan sonyista, joten täytyypä näyttää tää postaus sille, jos se vaikka lämpenis tälle mallille :-)

    VastaaPoista
  3. Tää postaus sai mut harkitsemaan tätä puhelinta! Ensi vuonna oon saamassa todennäköisesti uuden puhelimen ja tää laatu on jotain niin ihanaa! Uskon, että tulen ostamaan tän iphonen sijasta

    VastaaPoista
  4. Tästä postauksesta oli mulle paljonkin hyötyä - puhelin kun ois hankintalistalla mut en oo vielä saanut päätettyä et millaista tai minkä hintaluokan laitetta lähtis laittamaan... Sonya oon kyllä merkkinä miettinyt jo pidempäänkin! Ja hei ihanan keväinen ulkoasu sulla täällä :)

    fiiaelina.blogspot.fi

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.