15. marraskuuta 2016

Vastauksia valokuvauskysymyksiin

auringonlasku-1634

Ensimmäisenä haluan vielä kiittää kaikkia, jotka näitä kysymyksiä laittoivat! Kysymyksiä tulikin itse asiassa sen verran, että ajattelin jakaa ne kahteen osaan, ettei yhdestä tulisi liian pitkää. "Yllättäen" suurin osa kysymyksistä liittyi valokuvaukseen, joten tässä osassa vastaan vain niihin ja myöhemmin sitten kaikkiin muihin. Kuvitukseksi tungin muutamia viime aikoina ottamiani auringonlaskukuvia, kun olen taas päässyt niiden kuvaamisen makuun, aurinko laskee sopivaan aikaan ja taivas on usein ollut ihanan värikäs.

auringonlasku-1657

Mikä on parasta valokuvauksessa?
Olen aikaisemminkin miettinyt vastausta tähän ja paras keksimäni tulee tässä: Se, jos saa jonkun hienon asian näyttämään kuvassa vieläkin upeammalta, mitä se todellisuudessa on.

Koska aloitit valokuvaamisen?
Tähän on vähän vaikea sanoa yhtä oikeaa vastausta, mutta täältä löytyy postaus mun historiasta kameroiden kanssa alkaen vuodesta 2004. Järkkärin sain vuonna 2013, eli reilu kolme vuotta sitten.

Jos saisit valita minkä tahansa kameran mikä se olisi?
Esimerkiksi Canonin 5D Mark IV voisi olla aika hieno ja vaikuttaa vielä sen tason kameralta, että sitä voisi oppia käyttämäänkin. Joku 1D nimittäin vaikuttaa jo vähän liian hienolta, vaikka ilmaiseksi saisikin... Jos taas kameran mukana saisi myös objektiivit, niin mua houkuttaisi vaihtaa merkki Sonyyn, esimerkiksi tuon uuden Alpha SLT-A99 Mark II:n voisin ihan mieluusti ottaa vastaan.

Mikä sinusta on tärkeintä kuvaamisessa?
Se, että kuvaaminen on kivaa!

IMG_1409-6

Pystyisitkö kuvaamaan tilauksesta?
Pystyisin ja olen sitä tehnytkin, itse asiassa tekisin sitä mielelläni enemmänkin. Olen kuitenkin myös kieltäytynyt muutamasta minulle tarjotusta kuvauskeikasta, sillä en ole kokenut olevani sopiva henkilö tehtävään. En siis tekisi mitä vain kuvauksia rahan perässä, vaan haluan, että oikeasti tiedän pystyväni suoriutumaan tehtävästä sekä minua että asiakasta miellyttävällä tavalla.

Lemppariobjektiivisi?
Näistä nykyisistä tykkään eniten tuosta Canonin 100mm f/2.8L IS USM -objektiivista. Sillä vaan saa niin ihanaa jälkeä ja polttovälikin sopii yllättävin moniin tilanteisiin.

IMG_1412-7

Mitkä on sinun vinkkisi kuvatessa luontoa?
Kannattaa ainakin tarkastella mahdollisia kuvauskohteita muualtakin kuin sieltä seisomakorkeudelta ja polun varresta, monet mun parhaista kuvista on otettu "sammakkoperspektiivistä" ties missä puskassa kyykkien. Valo on tietysti myös tärkeä tekijä ja itse ainakin kuvaan kaikista mieluiten silloin, kun aurinko on laskemassa. Ja öö, kannattaa ehkä joskus ottaa mukaan vain yksi objektiivi, vaikkei sen ajattelisikaan olevan paras kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi 100 millisellä objektiivillakin voi saada yllättävän kivoja maisemakuvia ja samalla vähän erilaista näkökulmaa niihin maisemiin.

Aiotko kuvata uutenavuotena ilotulituksia?
Enköhän ainakin jonkin verran. Suunnitelmissa olisi myös kuvata esimerkiksi joku joulunavausilotulitus tässä lähiaikoina, jotta voisin sitten jakaa tännekin vähän vinkkejä ilotulituskuvien saamiseen.

IMG_1346-1

Jos bloggausta ei olisi keksitty, minne jakaisit kuviasi?
Varmaan olisin aktiivisempi Instagramissa.

Jos saisit valita vain yhden objektiivin millä kuvaisit loppuelämäsi, mikä se olisi?
Tavallaan tekisi mieli vastata, että joku sellainen, jonka polttoväli ulottuu laajakulmasta kunnon teleen ja makrokuviakin pystyy ottamaan, mutta niissä objektiiveissa on yleensä aika heikko valovoima, eivätkä laatu ja toimivuuskaan varmaan ole sieltä parhaasta päästä. Vastaankin siis mun haavelistalla olevan (ja siellä todennäköisesti myös pysyvän...) linssin: Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. Joo, silloin loppuisi kauas zoomailu ja makrokuvien ottaminen, mutta ainakin olisi laadukas, varmasti toimiva, valovoimainen ja useimpiin tilanteisiin vallan mainiosti käyvä linssi, joka vielä kulkisi hyvin mukana. Onneksi oikeasti ei tarvitse tehdä mitään näin vaikeita päätöksiä!

Mikä on haastavinta valokuvauksessa?
Upeiden kuvien saaminen. Ainahan se on tavoitteena, mutta todella harvoin onnistuu ainakaan omasta mielestä...

IMG_1408-5

Mitkä asiat koira valokuvauksessa on tärkeintä?
Ihan perusjuttuja noin yleisesti ottaen on ainakin se, että laskeutuu sinne koiran tasolle eikä käytä kameran sisäistä salamaa, koska huono salama harvoin tekee kuvasta mitenkään luonnollisen näköistä ja lisäksi en usko eläintenkään tykkäävän siitä. Täytyy myös muistaa, että hyviä kuvia voi saada muulloinkin kuin koiran istuessa tai seistessä kiltisti paikoillaan. Esimerkiksi koiran leikkiessä ja juostessa ulkona voi saada ihan mahtavia kuvia, tosin silloin kuvaaminen vaatii vähän enemmän kärsivällisyyttä.

Kuvaatko lainkaan puhelimella, mikä puhelin?
Kuvaan, tosin ne kuvat menevät lähinnä Snapchattiin (sieltä mut löytää nimimerkillä leabjornn) ja osa sitten tänne blogin puhelinkuvapostauksiin. Niin ja tietty kesävideon kuvasin lähes kokonaan puhelimella. Mun puhelin on jo aika vanha, Sony Xperia Z1 Compact.

Mitkä on sun vinkkisi kuvien muokkaamiseen?
Ylipäätään kuvia kannattaa aina muokata rohkeasti, muttei kuitenkaan liikaa.

Mikä on sun suosikkikuva, jonka oot ottanut?
Tätä on kysytty aiemminkin, mutta se yhden kuvan valitseminen niiden tuhansien joukosta on vaan todella vaikeaa... Ensimmäisenä mulle kuitenkin tällä kertaa tuli mieleen tuo alla oleva kanervakuva ja se sopii hyvin muihin tämän postauksen kuviin, joten valitsen nyt vaikka sen.

IMG_6884_edited

Vaikeimmat asiat luontokuvauksessa?
Eläinten kuvaaminen. Mä en mitään luonnonvaraisia eläimiä ole juurikaan kuvannut, koska eihän niitä löydy mistään! Siis ihan oikeasti, tuonne suollekin kun menee kävelemään, niin on ihme, jos lintutornista näkee edes yhden linnun. Ja sitten jos jonkun eläimen jossakin sattuu näkemään, niin tietysti se vaan vilahtaa jossain puskassa sadan metrin päässä. Eikä eläimet tottele, jos niitä käskee pysymään kiltisti paikoillaan ja hymyilemään kameraan.

Jos valokuvausta ei olisi keksitty, miten toteuttaisit itseäsi?
Hmm, varmaan soittaisin jotakin soitinta.

Kiinteät objektiivit vai zoomit? Perusteluja valinnallesi?
Molempia tarvitaan, ehkä kuitenkin kiinteäpolttoväliset. Zoomit ovat todella käteviä, mutta kiinteissä on yleensä parempi laatu ja valovoima halvemmalla hinnalla.

IMG_1400-4

Mikä vuodenaika on mielestäsi valokuvauksellisin?
Ehdottomasti syksy ja ruskan aika

Minkä vinkin antaisit vasta aloittelevalle kuvaajalle?
Kannattaa lukea mun blogia ;) No joo, oikeasti kuvaamista ei kannata ottaa liian vakavissaan, vaan tehdä sitä silloin kun huvittaa ja miten huvittaa. Tietysti sitä teknistä puoltakin kannattaa vähän opiskella, niin saa sitten helpommin kuvista sellaisia kuin haluaa. Pitää myös aina muistaa, että ne netissä olevat kuvat tosiaankin ovat vain niitä parhaita paloja ja kuvaaja on saattanut ottaa satoja kuvia, joista näkyville on päätynyt se yksi. Todennäköisesti niitä ihailemiasi kuvia on myös muokattu taitavasti, eikä kannata edes odottaa, että ottamasi kuvat näyttäisivät samanlaisilta jo kamerassa. Ei siis ainakaan kannata luovuttaa, harjoitusta vaan!

14 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintonen postaus! Kirjotat tosi kivasti, mukava lukea sun kirjottamaa tekstiä. Niin ja nuo kuvat sopii hyvin yhteen kun kaikki on otettu samanlaisen valon aikaan, viimeistelee kivasti tän tekstin! uusia postauksia odotellessa. :)


    www.tiia-valokuvaa.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon, ihana kuulla että tykkäsit! :)

      Poista
  2. Tuo kanervakuva on kyllä aivan ihana!

    VastaaPoista
  3. Hyviä kysymykjsiä ja vastauksia. :) On aina kiva kun saa vastauksen sellaiseen mitä on miettinyt pidempää ja näkee samalla kauniita kuvia. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, kiva että postaus oli mieluisa! Ja on tosiaan aina kiva saada vastauksia, ja näistäkin moni kysymys on varmasti sellainen, mitä moni lukija on joskus tullut miettineeksi, muttei kuitenkaan ole muistanut kysyä juuri silloin :)

      Poista
  4. Tosi hyvä postaus! Ja toi kanervakuva iskee joka kerta kun sen näkee! Ootko muokannut sitä miten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! En ole sitä mitenkään ihmeellisesti muokannut, perusjuttujen lisäksi lisäsin vähän enemmän lilaa ja kylmää sävyä, että sain siitä tuollaisen pinkimmän :)

      Poista
  5. Tosi hienoja noi tie kuvat! Ja tekstiä oli tosi kiva lukea! TYKKÄSIN (:

    VastaaPoista
  6. heii! En tiedä minne tämän kysymyksen kirjoittaisin mutta laitetaan nyt tänne.. (on kyllä olellinen tieto :D)

    Eli; osaisitko selittää miten flickriä käytetään, ihan näin aloittelijalle? Löysin kyllä googlettamalla jonkinnäköisiä ohjeita, mutta ei niistä ole kauheasti apua, koska flickr on päivittynyt..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Flickrin ei tosiaan ole välttämättä heti maailman selkein käyttää ja tosiaan kaikki minunkin löytämäni ohjeet ovat ihan vanhoja. Voisinkin itse tehdä ohjepostauksen aiheesta, kiitos ideasta! Tätä on ehkä vähän vaikea selittää ilman kuvia, mutta voin yrittää:

      1. Rekisteröidy Flickriin ja sen jälkeen mene Flickrin etusivulle
      2. Oikeassa ylänurkassa on pilvi, jossa nuoli osoittaa ylöspäin. Klikkaa sitä.
      3. Klikkaa sinistä "Choose photos and Videos to upload
      4. Oikeasta ylänurkasta Upload Photos
      5. Klikkaa kuvaa niin, että se aukeaa omalle sivulleen
      6. Klikkaa oikeassa alanurkassa olevaa nuolta
      7. Valitse kohta Embed (älä ruksi niitä header, footer ja slideshow juttuja) ja valitse kuvalle tarpeeksi suuri koko
      8. Kopio koodi
      9. Mene postauksen kirjoituskentään bloggerissa ja vaihda se vasemmalta kohdasta "luo" kohtaan "HTML"
      10. Liitä koodi haluamaasi kohtaan
      11. Voit vielä muokata kuvan kokoa koodista "height" ja "width" kohdista, korkeus kannattaa laittaa automaattiseksi kirjoittamalla siihen kohtaan "auto"
      12. Flickrin omat tekstit saat poistettua poistamalla koodista kohdan data-flickr-embed="true"

      Toivottavasti tästä sai jotain selvää? Jos joku yksittäinen kohta jäi epäselväksi, niin saa toki kysyä! Tai sitten yritän tässä muutaman viikon sisään tehdä postauksen aiheesta :)

      Poista
  7. Jes kiitos hyvistä ohjeista :)

    mutta entä banneri? Jos kopion koodin url osoitteen kohtaan, sanoo blogger että koodi on virheellinen, vaikka sama koodi toimii postauksessa... osaisitko auttaa taas? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos niistä oli apua! :) En itse ole koskaan ladannut banneria Flickrin kautta, mutta tosiaan se, mikä koodi tuosta neuvomastani kohdasta tulee, ei ole url-osoite. Saisitko sen url-osoiteen ihan vain vaikka avaamalla kuvan uuteen välilehteen ja siitä tavallisesti kopioimalla kuvan osoitteen? Tai sitten, jos siinä embed-kohdan vaihtoehdoissa on url? Taii sitten siitä upotuskoodista voisi poimia vain sen kuvan osoitteen, mikä siis alkaa sillä http:// kohdalla?

      Poista
  8. okkei. Eli siis ehkäpä minä vain lataan kuvan tietokoneelta, jos siinä flickrin käyttöllä ei ole niin paljoa merkitystä, loppuen lopuksi kun miettii. Kiitosta kuitenkin näistä vinkeistä tai ohjeista oli paljon jos ei se vielä tullut jo selväksi, heh.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.