22. toukokuuta 2016

10 ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa

alkuvuoden suosikkeja-5151


EDIT: Jos näistä ei vielä löydy mieluista vaihtoehtoa, täältä löytyy vielä listattuna toiset kymmenen ilmaista kuvankäsittelyohjemaa! Lisää selkeitä valokuvausvinkkejä löydät tältä sivulta.

Kuvankäsittely on mielestäni erittäin olennainen osa valokuvausta. Suoraan sanottuna en voi ymmärtää, miksi jotkut eivät edes harkitse kuvankäsittelyyn perehtymistä. Jo esimerkiksi pienellä suoristuksella sekä kontrastin ja valoisuuden lisäämisellä tekee ihmeitä kuville! Ja peruskäsittely on todella helppoa ja nopeaa oppia, eikä siitä todellakaan tarvitse välttämättä maksaa mitään. Ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia löytyy ihan googlettamalla vaikka kuinka paljon ja joukossa on niin selaimessa toimivia kuin koneelle ladattaviakin ohjelmia. Ja sitten jos mentäisiin vielä puhelimille  ja tableteille saataviin ohjelmiin, niin esimerkiksi Google Playsta löytyy vähintäänkin kymmeniä ilmaisia sovelluksia kuville!

Halusin nyt listata teillekin kymmenen kokeilemisen arvoista ohjelmaa. Itse käytän näistä ohjelmista kahta ensimmäistä, viittä seuraavaa käytän satunnaisesti tai olen joskus käyttänyt ja kolme viimeistä taas ovat minulle entuudestaan tuntemattomia. Pelkkä ohjelmien nimien listaaminen olisi tietenkin melko tylsää, joten lisäksi kirjoitin jokaisesta lyhyen arvion oman kokemukseni perusteella. Nämä arviot eivät siis tietenkään ole mitään ehdottomia totuuksia, vaan vain omia mielipiteitäni! Lisäksi muokkasin vielä kaikilla ohjelmilla saman kuvan, jotta siitä vähän näkisitte, miltä ohjelma näyttää ja millaista jälkeä sillä mahdollisesti voisi saada aikaan. Ohjelmat eivät siis ole missään paremmuusjärjestyksessä.

photoshopexpress

1. Adobe Photoshop Express

Photoshop Express on tosiaan ihan Adoben ohjelma, mutta täysin ilmainen sellainen. Tätä on todella helppo käyttää ja oikeastaan kaikki tärkeimmät ominaisuudet löytyvät, mutta puutteitakin on. Tällä ei esimerkiksi pysty ollenkaan muuttamaan kuvan kokoa. Mielestäni ohjelman tekemä jälki on kuitenkin hyvän näköistä ja siksi itse käytänkin aina ensin tätä ja loput täydennän Fotorilla. Ja jos filttereistä tykkää, niin täältä löytyy hyvä kokoelma niitäkin!

Adobe Photoshop Expressin voi ladata esimerkiksi täältä

fotor

2. Fotor

Yllä mainittua ohjelmaa täydentämään tästä erittäin helppokäyttöisestä ohjelmasta löytyy värikylläisyydensäätö, terävöitys, kuvan koon muuttaminen sekä erityisesti pidän tuosta valkoisesta vignetistä, jolla saa kuviin kivasti valoisuutta! En kuitenkaan pidä kovin paljon Fotorin laadusta, eikä tällä pysty esimerkiksi säätämään erikseen kohokohtia ja varjoja. Suurta plussaa kuitenkin tulee erinomaisesta suoristustyökalusta sekä siitä työkalusta, jolla tekstiin voi lisätä kivan varjon.

Itse latasin Fotorin Windowsin omasta kaupasta, mutta muita latauspaikkoja etsiessä löysinkin saman ohjelman nettiversion, joka on tuota sovellusta paljon kattavampi. Selainversio löytyy täältä

picmonkey

3. Picmonkey

Picmonkeysta löytyy oikeastaan kaikki tarvittavat ominaisuudet, eikä laadussakaan ole suurempaa valittamista. Tämä tosin toimii vain netissä, mikä saattaa olla toiselle hyvä juttu ja toisille vähän huonompi. Itse tykkään enemmän käyttää koneelle ladattavia ohjelmia, sillä isot kuvat, hieman hidas netti ja hieman hidas kone ei ole ihan se tehokkain yhdistelmä sekä lisäksi muokkaan joskus kuvia myös paikoissa, joissa mulla ei ole nettiä käytettävissä. Täytyy myös huomata, että jotkin Picmonkeyn erikoisemmat ominaisuudet ovat tarjolla vain rekisteröityneille (=maksaneille) käyttäjille. Tämän käytön kuitenkin oppii nopeasti ja teen yleensä omat bannerini tällä ohjelmalla!

Picmonkey toimii netissä osoitteessa picmonkey.com

EDIT: Picmonkey on nykyään maksullinen

ipiccy

4. Ipiccy

Tämäkin on pohjimmiltaan todella helppokäyttöinen netissä toimiva ohjelma ja kaikkien perusominaisuuksien lisäksi täältä näyttää löytyvän myös paljon kaikkea muuta, eli testailuja saa kyllä hetken tehdä, ennen kuin löytää kaikki mahdolliset ominaisuudet. Myös vähän kokeneemmille kuvankäsittelijöille saattaa siis olla tästä iloa ja itsekin käytän joskus täältä paria juttua, joita ei muissa käyttämissäni ohjelmissa ole.

Ipiccy toimii netissä osoitteessa ipiccy.com

valokuvat

5. Valokuvat

Tämä ainakin Windows 10:stä automaattisesti löytyvä ohjelma oli erittäin positiivinen yllätys! Kaikki tärkeimmät ominaisuudet löytyvät, niitä voi säätää helposti ja ohjelma tekee ihan mukavan näköistä jälkeä. Suurin miinus ainakin näin bloggaajan näkökulmasta on se, ettei kuvien kokoa voi säätää. Tätä ei muuten käytetä ihan niillä perinteisillä liukusäätimillä, vaan säätimet ovat hauskoja ympyröitä. Voisin käyttää tätä silloin tällöin ihan vain vaihtelun vuoksi! Haha, mutta suosittelen kuitenkin antamaan tällekin mahdollisuuden, varsinkin, jos tämä teiltä jo koneelta löytyy.

Tätä ei tietääkseni voi erikseen ladata mistään, vaan se on automaattisesti ainakin Windows 8 ja Windows 10 -järjestelmien koneilla

picasa

6. Picasa

Picasa taitaa löytyä lähes kaikilta Windows -käyttöjärjestelmän koneilta valmiiksi asennettuna, joten sen kokeilemiseen ei useimmilla ole kovin suurta kynnystä. Itsekin muokkasin kuvani varmaan pari ensimmäistä vuotta tällä ohjelmalla, ennen kuin se alkoi kyllästyttämään ja puuttuvia ominaisuuksia tuli liikaa. Tällä ei esimerkiksi pysty pimentämään vaaleita kohtia, eikä vaalentamaan tummempia kohtia, vaan pystyy vain korostamaan tai varjostamaan entisestään. Mutta ihan aloittelijoille löytyy perusjutut! Picasalla on kuitenkin mielestäni todella kiva sen kuvankatseluohjelma, jonka kautta itse katson aina kaikkia koneella olevia kuvia. Lisäksi avaamalla kuvan Picasassa pystyy helposti näkemään kaikki kuvan tiedot ja sen avulla pystyy esimerkiksi tarkistamaan, millä objektiivilla ja millä polttovälillä kuva on otettu.

EDIT: Google lopettaa Picasan toukokuussa 2017.

gimp

7. Gimp

Itsehän henkilökohtaisesti vihaan Gimppiä, mutta koska niin monet vannovat sen nimeen, niin pakkohan se on tähän laittaa. Omasta mielestäni Gimp on jotenkin aivan liian monimutkainen peruskuvankäsittelyyn. Miksi tehdä asioita niin vaikeasti, kun samat jutut löytyvät muualta paljon helpommin?! Toisaalta käsittääkseni monissa kouluissa käytetään tietotekniikassa paljonkin tätä ohjelmaa, joten sen hallinnasta saattaa sielläkin olla hyötyä.

Gimpin voi ladata esimerkiksi täältä

PhotoFiltre

8. PhotoFiltre

PhotoFiltre ei mun mielestä ole mikään selkein ja helppokäyttöisin ohjelma, monipuolinen kylläkin, ainakin näin ensivaikutelman perusteella. En tosiaan ole käyttänyt tätä ollenkaan aiemmin, joten arvioni perustuu yhden kuvan muokkaamiseen. Työkaluja tosiaan löytyy paljon ja muuhunkin kuin kuvan peruskäsittelyyn. Tällä voisi varmasti tehdä vaikka kivan bannerin! En ehkä suosittelisi PhotoFiltreä ihan ensimmäiseksi kuvankäsittelyohjelmaksi, mutta kyllä tämän varmasti melko nopeasti oppisi!

PhotoFiltren voi ladata esimerkiksi täältä

photoeditor

9. Aviary

Aviary pääsi tähän listaukseen mukaan ihan vaan siksi, että kymmenen kuulostaa paremmalta kuin yhdeksän ja tämä vaikutti nopealla etsimisellä löytyneistä parhaalta. Ainoat tärkeät ominaisuudet tässä ovat kuvan rajaus, kirkkaus, kontrasti, värikylläisyys ja terävyys. Ohjelmalla ei pysty esimeriksi muuttamaan kuvan kokoa, eikä kuvaa tallentaessa saa päättää sen nimeä tai sitä, mihin kansioon se menee (kaikki menevät siis samaan Aviaryn kansioon). Mutta ihan laadukasta jälkeä tällä näytti saavan ja käyttäminen on erittäin helppoa.

Aviaryn voi ladata esimerkiksi täältä

PhotoScape

10. PhotoScape

Tämä oikeastaan yllätti minut positiivisesti! Ohjelma on melko helppokäyttöinen ja kaikki tarvittava löytyy. Lisäksi täältä löytyy monta hyvää juttua, esimerkiksi RAW-muunnin, erämuokkaus sekä tällä pystyy myös tekemään gifejä! Ohjelma on myös suomenkielinen. Tähän voisin itsekin tutustua tarkemmin!

PhotoScapen voi ladata esimerkiksi täältä

Millä te käsittelette kuvanne? Aiotteko kokeilla jotakin näistä ohjelmista?

40 kommenttia:

  1. Itse käytän juuri Picmonkeyta ja lisäksi netissä on onlineohjelma nimeltä Pixlr, joka on vähän kuin Gimp, mutta se on jotenkin paljon kätevämpi kuin Gimp :D Itse tykkään Pixlr:stä todella paljon, mutta myös Gimp on ollut ahkerassa käytössä ihan senkin vuoksi, että sillä saa tallennettua keskeneräiset muokkaukset koneelle :D Tää oli todella mielenkiintoinen postaus! Täytyypä tutustua näihin ohjelmiin tarkemmin, jos joku nappaisi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan tuo Pixlr se sama minkä saa puhelimellekin (varmaan vähän erilaisena versiona tosin)? Koska siitä puhelinsovelluksesta olen ainakin kuullut paljon hyvää, niin voisin varmasti tuohonkin tutustua :) Kiitos vinkistä! Toivottavasti säkin löydöt näistä jotain uutta ja hyödyllistä :)

      Poista
  2. Suosittelen kyllä tota Photoscapeen perehtymistä, itse oon käyttänyt sitä jo monta vuotta! :--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että säkin olet tykännyt siitä! Aion kyllä tosiaankin pitää sen ladattuna koneelleni, niin täytyy sitten ajan kanssa tutustua lisää :)

      Poista
  3. Kiitos näistä ! Olipa hyötyä. Itse rakastan gimppiä, se on niin helppokäyttöinen.Teen kaiken blogiini gimpillä- kuten myös kuvien muokkauksen.

    oskulanteam.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, kiva että näistä oli hyötyä! :) Haha, itse olen kyllä täysin eri mieltä Gimpin helppokäyttöisyydestä, mutta ehkä harjoittelun puuttella on osansa... :D

      Poista
    2. 4-5 vuoden treenin jälkeen aika helppo :).

      Poista
    3. No silloin varmasti joo :D

      Poista
  4. Kiitos tästä, täältähän löytyi monta ohjelmaa kokeiluun! :-) Mä yleensä käytän Befunkya, joka on käytännössä Picmonkey eri nimellä. Picasaa tuli myös käytettyä muutama vuosi sitten ja Gimpiäkin oon yrittänyt käyttää :-D En vaan tajua miksi niin monet hehkuttaa sitä, jotenkin tosi sekava ja vaikea ohjelma... PhotoScape lähtee ehdottomasti testiin, ja nuo kaksi ekaa! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, hienoa että tästä oli hyötyä ja monta uutta ohjelmaa pääsee sulle testiin! :) Ja oon kyllä ihan samaa mieltä tuosta Gimpistä :D

      Poista
  5. PhotoFiltreä käytin ennen paljonkin, loppupeleissä ihan jees kuhan vain jaksaa perehtyä siihen.
    Pari ohjelmaa oli mulle ihan uusia, pakko koittaa niitä seuraavaksi. Kiitos vinkeistä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikutti tuo tosiaan ihan tutustumisen arvoiselta ohjelmalta :) Ihana kuulla, että näistä oli hyötyä! :)

      Poista
  6. Mä en ole jaksanut perehtyä kuvanmuokkausohjelmiin, kaikki mun kuvat muokkaan vaan tuolla Windowsin Valokuvat-ohjelmalla. Hyvin vaa perussäädöt tehtyä, huono puoli on se, ettei kuvia voi oikein suoristaa, kun pienelläkin säädöllä menee laatu ihan paskaksi. Picmonkeya käytän, jos teen kollaaseja tai lisään tekstiä, esimerkiksi bannerit menee juuri tuolla Picmonkeylla. Siinä mua on vaan jäänyt haittaamaan, että ei aina löydy juuri sitä mieleistä fonttia, haha! Photoscape mulla oli vanhalla koneella, mutta kun kone oli hidas ja laginen, oli sen käyttö vähän liian työlästä mulle. Pitääpä kokeilla tuota Adoben ohjelmaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta tuo Valokuvat-ohjelma on varmasti oikein hyvä myöskin, itse en edes huomannut mitään suurempaa laadun huononemista, harmi jos se sellaista kuitenkin tekee :/
      Ja noista fonteista muuten, kannattaa ladata mieleisiä fontteja Dafontista! Sieltä löytyy varmasti aina mieleinen vaihtoehto ja niitä samoja fontteja voi koneelle ladattuaan käyttää myös Picmonkeyn kautta ;)
      Ja suosittelen kyllä tosiaan kokeilemaan tuota Photoshop Expressiä!

      Poista
    2. Kun luin tuon kommentin että picmonkeyn kautta saa käytettyä netistä lataamia fontteja olin ihan fiiliksissä, heh :'D Yritin ensin lisätä tekstiä Picasan kautta, koska sinnekkin sai ne fontit. Kuitenkin yhden kuvan käsittelemisen ja tallentamisen jälkeen en löytänyt samaa kuvaa muokaamattomana enää mistään ja alunperinkin löysin sen vain hiljattain päivitettyjen joukosta. Muutenkin picasassa ärsyttää se että uudelle kuvalle tehään AINA uusi kansio, vaikka sen paikan päättäisikin itse. Siinäkin on varmaan joku niksi, mutten ole vaivautunut etsimään sitä..

      Myös noita kahta ensimmäistä sovellusta tuli kokeiltua jo vähän, että kiitosta tästä postauksesta. :)

      Poista
    3. Se on kyllä todella kätevää, että Picmonkeyn kautta pystyy käyttämään myös niitä omia fontteja, itsekään en sitä varmaan ihan heti tajunnut... :D Kiva jos postauksesta oli hyötyä! :)

      Poista
  7. Kiitos vinkeistä! =) Juuri tänään mietin tällaisia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia. Haluaisin alkaa muokkaamaan kuviani, tähän asti esim. blogini kuvat ovat käsittelemättömiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! Kannattaa tosiaan tutustua johonkin näistä vähän tarkemmin, sillä kuten sanoin, jo pienikin käsittely tekee ihmeitä kuville :)

      Poista
  8. Pixlr:iä on tullut käytettyä kohta joa kolme vuotta ja samalla linjalla.
    Alkuunsa oli vähän sekavaa kyseisen ohjelman käyttö, mutta yllättävän nopeasti oppi kaikkia!

    Pixlr löytyy myös puhelimesta, tosin tykkään enenmmän koneella käytettävästä versiosta monipuolisuuden takia.

    Yksinkertaiset muokkaukset teen ihan vain juurikin tuolla kohdan 5. valmisohjelmalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy varmaan itsekin kokeilla tuota Pixlriä, kuulostaa hyvältä! :)

      Poista
  9. Gimp on kyllä vaikea, mutta sillä saa aikaan paljon juttuja mitä noilla muilla ei. Mäkin käytin joskus aikanaan ennen kameran omistamista just picasaa tai pixlr expressiä puhelinkuvien muokkaamiseen, jos ei just muuta kaipaa kun perusjuttuja niin vastaavat ohjelmat on varmasti hyviä. :) Ei siis sillä että mäkään olisin mikään gimp-mestari, mullakin on ihan järkyttävästi vielä opettelemista. :D Mut se on sen arvoista, et jos vaan yhtään löytyy intoa niin kannattaa opetella, saa muokkaamisestakin paljon enemmän irti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan sen tosiaan oppisi jos jaksaisi oikeasti harjoitella, mutta toisaalta itseltäni ei juuri nyt löydy yhtään motivaatiota moiseen... :D Tai kun mulle ei ainakaan ole tullut vastaan yhtään sellaista juttua, mitä ei oikeasti millään muulla ohjelmalla pystyisi tekemään.

      Poista
  10. Täst tuli hyvii ehdotuksii! oon tähän mennessä käyttänyt koneella muokatessa kuvia picmonkeyta ja jotain koneen omaa perus muokkajuttua (?), anyway tuota ensimmäistä aion ainakin kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tästä oli sulle hyötyä! :)

      Poista
  11. Photo Filter on kyllä suht helppo kun sitä oppii käyttämään ja aika monipuolinen. Itse olen tykännyt siitä kun sillä saa pienettyä kuvat helposti yms. Pari ohjelmaa voisin kokeilla, hyvä postaust! Kiitos vinkeistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttaahan se tosiaan ihan mahdolliselta oppia :D Kiitti, kiva että tästä oli hyötyä! :)

      Poista
  12. Mummu kyselee uuden koneen saatuaan, mistä löydän paint ohjelman, satuin sattumalta löytämään, mutten muista mistä kuvakkeeata painoin kun olin niin innoissani sen piirtämisen ja kokeilun kanssa. Auttakee nyt mummikkia ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sinulla on Windows, niin klikkaa siellä ihan vasemmassa alakulmassa olevaa Windows-kuvaketta, niin sieltä pitäisi löytyä luettelo kaikista koneella olevista ohjelmista? :)

      Poista
  13. Moikka! Ajattelin kokeilla tuon PicMonkeyn lataamista, kun aika moni on sitä kehunut, juuri blogin bannereiden tekemistä varten. Mutta sivulla sanotaan, että voi kokeilla vain 7 vuorokauden ilmaista ohjelmaa? Rekisteröityessä kysellään maksutietoja. Onko tätä ohjelmaa siis mahdollista jotenkin käyttää ilman rekisteröitymistä? Minä en löytänyt tällaista vaihtoehtoa.

    Kiitos jo vastauksesta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! PicMonkeyta ei tosiaan pysty ollenkaan lataamaan koneelle, vaan se on pelkästään netissä toimiva ohjelma. Suurin osa ja tärkeimmät ominasuudet ovat ihan ilmaisia. Vain ne toiminnot, jotka on merkitty kruunun kuvalla, ovat maksullisia. Kuvaa pääsee muokkaamaan tai banneria tekemään ihan vaan kun sieltä sivun yläreunasta klikkaa jotain vaihtoehdoista (Edit, Touch Up, Design tai Collage) tai sitten klikkaat etusivulta "Edit a Photo". Onnistuuko? :)

      Poista
  14. Vastaukset
    1. Mun käsittääkseni sen itseasiassa saa vielä ladattua, mutta pianhan koko ohjelma tosiaan taitaa lopettaa toimintansa. Voisinkin tosiaan laittaa asiasta jo maininnan postaukseen :)

      Poista
  15. Picmonkey on mun pitkäaikainen suosikki! Mutta näyttäisi siltä, että se on muuttunu kokonaan maksulliseksi, koska en saa ohjelmasta enää ulos kuvia. Kumma juttu!

    -Ruut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo huomasin tuon maksullisuuden itsekin juuri eilen, kun yritin sillä kollaasia tehdä. Todella typerä juttu, tykkäsin ja käytin sitä itsekin aina silloin tällöin, kun sieltä löytyi monia käteviä toimintoja! Täytyy varmaan laittaa tästä muutoksesta tietoa tuonne listaankin :(

      Poista
  16. Ihanaa! Tässä oli paljon hyödyllistä tietoa kun etsin uutta kuvankäsittelyohjelmaa picmonkeyn tilalle. Kiitos, pistänpä listan korvan taa ja kokeilen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tästä oli sinulle apua! :)

      Poista
  17. Gimp on ilmainen, Photoshop Express on mielestäni sopivin kuvankäsittelyohjelma valokuvauksen harrastajalle. Minulla on muutamia vuosia vanha XP-Pen Deco 01 https://www.xp-pen.com/product/84.html piirtopöytä . Puuhis tekee paljon Photoshop-käsittelyä, komposiitteja jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Photoshop Express on kyllä hyvä alkuun! Mullakin on piirtopöytä, mutten koskaan jaksanut kunnolla opetella käyttämään sitä. Tosin en kyllä kauheasti teekkään sellaista, missä siitä olisi paljon hyötyä... :D

      Poista
  18. Kiitos hyvistä vinkeistä, olenkin tässä juuri metsästänyt jotain ilmaista ja helppokäyttöistä kuvanmuokkausohjelmaa! Minun pitäisi muokata yhteen PDF tiedostoon se kuva uusiksi/ paremmaksi ja sitten ujuttaa se takaisin sinne PDF:ään, niin nyt on hyvä, että ainakin tuo kuvanmuokkausohjelma selvillä. Pitääpä lähteä yrittämään jollain noilla, vaikka tuo ensimmäinen Adobe kuulostaa hyvältä, jos se on sinusta helppo käyttää!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.