28. huhtikuuta 2016

Ostoslistallani

IMG_3700_edited

Nyt ei arvatenkaan puhuta viikon ruokaostoksista tai tulevan kesän muotivaatteista, vaan kuten silloin Historiani valokuvaajana -postauksessa vähän jo lupailin, niin nyt pääsette katsastamaan vähän mun tulevaisuuden suunnitelmia kameratarvikkeiden osalta. Listan ensimmäiset jutut ovat myös jonkinlaisessa tärkeysjärjestyksessä, että mitä pitäisi hankkia ensin. Mun synttärit on muuten sitten elokuun viimeinen päivä (etukäteislahjojakin voidaan ottaa vastaan) ja joulu on silloin 24.12. Tai jos lahjoituksia ei halua antaa, niin kesätöitäkin saa tarjota (jos ei muuta, niin voi vaikka kuvauttaa itsensä)! ;)

Tuotekuvat ovat verkkokauppa.com:sta tai valmistajien sivuilta, ellei toisin
mainita. Linkit vievät kuvien lähteisiin, enkä hyödy niistä mitenkään.

Kunnon kamerarepulle olisi todellakin jo melko kiireellistä tarvetta, sillä mun nykyiseen kameralaukkuun mahtuu juuri ja juuri runko ja kaksi objektiivia, kun tilaa pitäisi löytyä rungolle, neljälle objektiiville, laturille, muille tarvikkeille ja vielä kasvavalle varustekokoelmalle. Haluaisin mieluummin repun kuin laukun, sillä sitä olisi helpompi kantaa mukana ja tilaakin noin yleisesti ottaen on varmaankin enemmän. Tässä on vain kaksi ongelmaa: 1. Suurin osa kamerarepuista on, noh, rumia. Eihän se ulkonäkö tietenkään ole se tärkein, mutta olisihan se kiva, jos sitä reppua kehtaisi pitää mukanakin (yllä olevan kollaasin reput ovat vielä ihan siedettävän näköisiä, mutta...). Lisäksi haluaisin, että kamerareppu ei huutaisi olevansa kamerareppu. 2. Jos reppu muuten vaikuttaa kivalta, niin se on ihan törkeän kallis. Käytän sen 500€ mieluummin vaikka uuteen objektiiviin (joka tosin vain aiheuttaa lisää ongelmia kuljetuksen kanssa...)!

Eli jos joku tietää, mistä saa tarpeeksi isoja, hyvännäköisiä ja kohtuuhintaisia kamerareppuja, niin kertokaa!

Olen tosiaan käyttänyt vuosia pelkästään ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia, joilla pääsee mielestäni jo erittäin pitkälle, enkä ole kokenut tarvitsevani kalliita ohjelmia. Syksyllä kuitenkin kokeilin kuukauden Lightroomia ja onhan se siitä lähtien ollut ostoslistalla, sillä se vaikuttaa juuri minulle sopivalta ohjelmalta. En kuitenkaan tykkää kuukausimaksuista (ja kyllähän se pidemmän päälle tulee kalliimmaksikin), enkä halua alkaa huijailemaan tekaistujen sähköpostien ja henkilöllisyyksien kanssa kuukausittain, joten mieluummin sitten ostan sen kerralla koneelle ladattavan version.

Kyllähän tämä mun nykyinenkin kamera sinänsä vielä toimii ihan hyvin (vaikka onkin mulla jo lähes kolme vuotta ollut ja sitä ennen ostettu käytettynä), mutta usein kuitenkin kaipaisin enemmän mahdollisuuksia. Canonin 6D, 7D Mark II, 70D ja 80D vaikuttavat kaikki hyvilä vaihtoehdoilta, mutta "onneksi" mulla on vielä paljon aikaa miettiä... Ja merkkinä Canon ihan vain jo siksi, että mun kaikki objektiivit on Canonille. Tavoitteena olisi saada säästettyä rahat tähän vielä tämän vuoden puolella, mutta se riippuu hyvin paljon siitä, saanko kesätöitä vai en... Okei, nyt lopetan tämän valokuvauksen kalleudesta valittamisen :D

yleislinssi
Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG HSM, Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, Canon EF 24-70 mm 2.8 L II USM , Tamron SP 24-70 mm F/2.8 Di VC USD, Sigma 17-70 mm F2.8-4 DC Macro OS HSM, Tokina AT-X 24-70 f/2.8 PRO FX, Tamron XR 28-75mm f/2.8 Di AF
Sitten kun olen saanut uuden kameran, olisi kiva saada joku kittilinssin korvaaja. Sellainen objektiivi, joka kävisi vähän kaikenlaiseen kuvaamiseen eli polttoväliä olisi laajakulmasta johonkin 70-150mm asti. Tällainen olisi varmasti todella kätevä esimerkiksi lomalla tai muuten, kun haluaa pärjätä vain yhdellä putkella.

laajakulma
Tamron SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 Di-II LD, Sigma 20mm F1.8 EX DG ASP RF, Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM, Tokina 12-28mm f/4.0 AT-X Pro DX, Samyang 10 mm F/2,8 ED AS NCS CS
Seuraavana isompien hankintojen listalla olisi tällä hetkellä joku laajakulmalinssi. Mikäli nämä suunnitelmat pitävät paikkansa, niin mulla olisi sitten laajis mukaan lukien viisi objektiivia. Se saattaa jonkun mielestä olla paljon, mutta kun tykkään kuvata niin erilaisia juttuja, että tunnen tarvitsevani kaikkia näitä! Vähintäänkin, haha. Laajiksella olisi kiva kuvata ainakin maisemia ja tähtiä, mutta ne eivät kuitenkaan tällä hetkellä kuulu ihan mun suosikkikuvauskohteisiin eikä näissä yleensä tarvitse esimerkiksi nopeaa tarkennusta, joten laajikseen tuskin aion kovin montaa satasta panostaa.
jalusta
Benro C1580T, Manfrotto 496RC2, GorillaPod SLR-Zoom, Benro BH-2, Manfrotto 055, Benro C2570T
Mun nykyinen jalusta on joku iskän vanha, mutta se on kuitenkin hoitanut tehtävänsä. Joku kevyempi, pienempään tilaan menevä ja kuulapäällä varustettu jalusta saattaisi kuitenkin lähteä mukaan muulloinkin kuin silloin, kun on ihan pakko. Ennen "kunnon" jalustaa mun tekisi kuitenkin mieli hommata tuollainen pieni gorillapod, sillä sellainen vaikuttaa tosi kätevältä, eikä ne halvimmat ole mitenkään älyttömän hintaisiakaan. Matalalla oleva jalusta olisi varmasti tosi kätevä erityisesti makroilua ajatellen.

Kameroiden sisäiset salamat ovat varmaan traumatisoineet mut niin, ettei kunnollisenkaan salaman ostaminen ole ihan ostoslistan kärjessä, hah. Ehkä sellainen voisi kuitenkin loppujen lopuksi olla ihan hyödyllinen. Ennen salamaa voisin sen sijaan harkita jonkun tuollaisen kivan heijastimen ostoa. Sellaisellakin saisi varmaan helposti vähän lisävaloa.

akku
Canon LP-E6N litiumioniakku, Canon BG-E14 akkukahva, Canon BG-E16 akkukahva, Kamerakuva: 600d via Foter.com / CC BY-SA
Mun nykyisen kameran akku on ollut yllättävän hyvä, eikä akku ole loppunut kesken kuvausten kuin yhden käden sormilla laskettavat kerrat. Kovemmilla pakkasilla vara-akulle tai parille olisi tosin ollut käyttöä. Tälle kameralle en kuitenkaan ole vara-akkuja ostelemassa, jos nyt vuoden sisällä ostan sen uuden kameran. Myös akkukahva vaikuttaa todella hyödylliselle kolmestakin syystä: 1. Sen avulla saa kamerasta paljon paremman otteen pystykuvia ottaessa 2. Useamman akun voimin voi kuvata kauemmin edes vaihtamatta tai lataamatta akkuja ja 3. Kamera näyttää akkukahvan kanssa paljon hienommalta ja ammattimaisemmalta. Hei, tämähän on hyvä syy vai mitä? :D
Loppuun vielä muutamia pienempiä juttuja, joita olisi kiva hankkia jossain välissä: Kaukolaukaisin olisi hyödyllinen jalustan kanssa kuvatessa, mieluiten langaton sellainen. Time lapse -kuvauksen mahdollistava kaukolaukaisin olisi ihan huippu! Harmaasuodin mahdollistaisi jänniä efektejä ja polarisaatiosuodinkin voisi joissain tilanteissa olla ihan hyödyllinen. Mun 16 gigatavun muistikortille mahtuu yllättävän paljon kuvia, mutta varsinkin jos ja kun jossain vaiheessa alan kuvaamaan raakakuvia, niin toinenkin muistikortti voisi olla ihan hyvä idea. Muistista puheen ollen myös toinen ulkoinen kovalevy olisi hyödyllinen kuvien säilyttämiseen. Kuvien nimittäin olisi hyvä olla tallessa vähintään kahdessa eri paikassa, ja mulla on nyt kaikki vanhemmat kuvat vain tuolla yhdellä kovalevyllä ja se on vähän pelottavaa... Mukavampi kamerahihna voisi olla hyvä ja tuollaista rannehihnaakin olisi mielenkiintoista kokeilla.

Lista tulee varmasti kokemaan muutoksia ajan kuluessa ja saatoin unohtaa välistä jotain tärkeää, mutta tältä se näyttää tällä hetkellä. Näiden juttujen saamisen jälkeen ei varustekokoelma tietenkään olisi mitenkään valmis, vaan sitten lähdetään päivittelemään parempaan! :D

Mitä sun ostoslistaltasi löytyy kameravarusteiden kohdalla?
Puuttuiko listaltani jotain, mitä minun kannattaisi ehdottomasti harkita ostavani?

21 kommenttia:

  1. Hyvä postausidea! Tosta kamerarepusta voisin suositella aika suosittua kånken reppua, ei ainakaan näytä yhtään kamerarepulta! Siihen saa siis sisään ostettua erillisen osan, johon saa mahtumaan hyvin rungon, objektiivit ja tarvikkeet. Ainakin mulla toiminut tosi hyvin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Joo olenkin varmaan joskus kuullut tuosta Kånkenin (tai jonkun muun perusrepun) muuttamisesta kamerarepuksi ja voisihan se varmasti toimiakin! Haluaisin ehkä kuitenkin mieluummin "oikean" kamerarepun, joka on suunniteltu siihen tarkoitukseen. Kiitos kuitenkin ideasta, pistetään se yhdeksi vaihtoehdoksi! :)

      Poista
  2. Äh, toi Lightroom on muakin houkutellut siitä asti, kun kokeilin sitä... se on niin helppo, mutta kuitenkin aika kattava. Hinta kyllä kirpaisee, mutta ehkä sitten joskus... :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti se Lightroom olisi sitten hintansa arvoinen, mutta tosiaan kun se ei ole mitenkään pakollinen hankinta ja periaatteessa suurin osa toiminnoista löytyy muistakin ohjelmista, niin sitä ei sitten saa hankittua... :D

      Poista
  3. Hyvä postaus ja kyllä oli kiva lista! Tommosen paremman yleislinssin voisin kyllä hankkia itsellenikin, sit joskus kun on varaa :-D Tää kittiobjektiivi ei oo kyllä mikään paras, mutta toimii vielä... Mun 50mm objektiivin tarkennus jumittaa ihan sikana, enkä tiiä jos siellä välissä on jotain roskaa. No kuitenkin, parempi yleislinssi olis kyllä jees ja samoin laajakulma, kun sen verran paljon maisemia kuvailen matkustaessa! Ja suosittelen kyllä ostamaan ulkoisen kovalevyn, niitäkin voi löytää tosi halvalla välillä! :-)

    http://olderthanyesterday.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, kiva että tykkäsit postauksesta! :) Toivottavasti säkin saat hommattua uusia objektiiveja jossain vaiheessa! Ja mulla tosiaan on jo yksi ulkoinen kovalevy (onneksi, en pärjäisi ilman), tuo toinen olisi vaan tosi hyvä varmuuskopiointia varten, jos sellaisen vaan tosiaan löytäisi edullisesti... :D

      Poista
  4. Itse olen käyttänyt isäni lightroomia pitemmän aikaa satunnaisesti ja nyt siirryin kokonaan sen käyttöön kun latasin omalle koneellenikin gimpin kaveriksi ja suosittelen ehdottomasti! Säätöjä löytyy joka ikiseen asiaan ja tykkään lopputuloksesta niiiin paljon enemmän kuin gimpillä värkätyistä ja jos sen aikanaan hankit niin suosittelen ehdottomasti RAW-tiedostojen kuvaamiseen!
    Mulla on tuo 70D:tä edeltänyt 60D käytössä ja on ihan huippupeli. 60D on näyttönsä kannalta (mun mielestä) parempi, koska 70D:ssä on kosketusnäyttö ja itse en kamerassa tätä ominaisuutta tarpeelliseksi näe.
    Ymmärrän ton sun objektiivi ja reppuhimon, myin vuosi sitten vanhan huonon zoomini pois ja nyt olenkin niin zoomia kuin laajakulmalinssiä vailla, kun kitin lisäksi omistan vain pari kiinteää valovoimaista linssiä, jotka kyllä hoitavat tehtävänsä paremmin kuin hyvin! Reppu alkaa olla tarpeen uuden objektiivin astuessa perheeseen, vaikka vastikään uuden isomman laukun ostinkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin tuota raakakuvien muokkaamista varten Lightroom olisi aika pakollinen, näillä mun ohjelmilla kun ei edes saisi raakakuvia avattua...:D

      Eikös 60D ole jo aika vanha malli? Tai ainakaan sitä ei enää myydä kaupoissa ja tällä kertaa haluaisin ihan uuden rungon :/ 70D:ssä mua juurikin kiinnostaisi tuo kääntyvä kosketusnäyttö, mutta täytyy kyllä miettiä vielä...

      Ja hei toivottavasti säkin saat pian hankittua näitä "pakollisia" varusteita! :D

      Poista
  5. Lightroomista sen verran, että sen saa kyllä photoshopin kanssa suht edullisesti tilaamalla sen valokuvausohjelman creative cloudin kautta, ja maksaa sitä kuukausittain :) Ei kirpaise kerralla niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tiedän kyllä tuon, mutta kun en vaan yhtään tykkää kuukausimaksuista... Pitäisi ehkä opetella tykkäämään :D

      Poista
  6. Tulipas mieleen tuosta sun kamerarepun etsimis-projektista, kun itse sain E-villeltä yhteistyön merkeissä tämän http://www.e-ville.com/fi/3131-laukut-ja-kotelot/13642-flip-cover-kamerareppu.html kamerarepun. Tuo on siis flip-cover ja nyt ollut muutaman kuukauden todella kovassa käytössä, ja ihan huippulaatuinen reppu kyseessä, hintansa veroinen siis täysin. Eli voin ainakin suositella sulle tuota! :-)

    www.tiia-valokuvaa.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin katsellut tuota reppua blogisi kautta ja se vaikuttaisi kyllä ihan kivalta! Pidän sen ainakin yhtenä vaihtoehtona, kiitos muistutuksesta! :)

      Poista
  7. Multa lähtee suositukset Katan Ultra-Light Bug-255-repulle. Äärettömän tukeva ja sinne saa isommankin varustuksen mukaan läppäri mukaan lukien. https://vimeo.com/21295774 Tuossa kohtuu lopussa esitelläänkin (se vaalenharmaa) repun takana olevaa metallikehikkoa, joka tekee tuosta ihan superin kantaa myös pitkiä pätkiä (ja toimii hätätilanteessa tuolinakin ;D). Kuljen itse jonkin verran myös moottoripyörällä ja reppu on ajanut asiansa myös siinä paremmin kuin loistavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos suosituksesta! Tuo näyttää kyllä tosi kivalta, hinta vaan menee vähän yli budjetin... :/ Jos näet tämän, niin viitsitkö kuitenkin kertoa, mistä ostit tuon? Kun en nopealla googlailulla oikein löytänyt ainakaan mitään suomalaisia kauppoja :)

      Poista
    2. Ostin ihan paikallisesta valokuvausliikkeestä. Foto-forma. Eipä muuten sivujen perusteella näytä enää sielläkään niitä olevan, saattoi siis hyvinkin olla joku poistuva malli. Muistaakseni hinta oli ~150e silloin. Tuonne siis mahtuu hyvin nikon d610 runko jossa kiinni 70-200mm 2.8, toiselle kyljelle tamronin 150-600 joka on 70-200 vähän isompi, 85 1.8, 50 1.8+ valtava määrä pikkusälää. Ja tietenkin iso läppäri, tai vaikka vaatteita läppäritaskuun :D

      Poista
    3. Ahaa, sitten löysin vaan jonkun ihan toisen repun nopeasti, kun sen hinta oli melkein 300€... :D Mutta en tosiaan vähän huolellesemmallakaan etsimisellä löytänyt enää mistään tuota myynnissä :/

      Poista
  8. Itselleni haluaisin ihan ensimmäisenä kunnollisen kameralaukun, johon mahtuukin kamerani pidemmän objektiivin kera ja olisihan se kiva, jos siellä olisi lisätasku toista objektiivia varten :D Kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, mutta olen oikeastaan aina vain unohtanut tämän haaveen.. Jos sitä tänä vuonna saisi tehtyä tämänkin hankinnan :D Tää oli kyllä mielenkiintoinen postaus! En ole ikinä kuullutkaan tuollaisista vara-akuista, mutta sellainen olisi kyllä itsellekin kätevä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kerro jos löydät jonkun tosi ihanan kameralaukun? ;) Ja kiitti, kiva että tykkäsit! Jännää, ettet ole aiemmin kuullut vara-akuista, ne on kuitenkin aika yleinen juttu. Aika kalliita vaan, ainakin osa ... :/

      Poista
  9. Noniin, toivottavasti saat nuo jutut pian! :)

    VastaaPoista
  10. Mä just eilen kävin ostaa kameralaukun Rajalasta :)

    Ostoslistalla: sadesuoja rungolle & putkelle ja ehkä heijastin. Sitten kaikki "nää ois kivoja": joku superhyvä ja iso muistikortti, uusi runko, joku erilainen zoomiputki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin, kiva että löysit hyvän repun! Itsekin itse asiassa sain oman reppuni perjantaina :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.