30. elokuuta 2015

Kuvan rajaus ja sommittelu

1
Valokuvausvinkkejä pitkästä aikaa! Näitä ohjeita ymmärtääkseen ei edes tarvitse olla tekniikan ihmelapsi (ei sillä, että aikaisemmatkaat ohjeet mitenkään vaikeita olisi), koitetaan vaan kehittää hieman sitä "taiteellista silmää". Etkä muuten tarvitse järjestelmäkameraakaan, sillä nämä vinkit koskevat nyt ihan kaikenlaisilla kameroilla kuvaavia.

Näitä "sääntöjä" ei tietenkää kannata noudattaa turhan orjallisesti, vaan mennä sen mukaan mikä sinun mielestäsi näyttää parhaalle. Enkä todellakaan väitä minunkaan kuvissa aina toteutuvan montaakaan näistä jutuista, tai edes yhtä (Itse asiassa tunsin itseni todella surkeaksi kuvaajaksi, sillä hyvien esimerkkikuvien etsiminen oli erittäin vaikeaa)... Suosittelisin kuitenkin pitämään nämä mielessä! ;)

Älä laita kohdetta kuvan keskelle


Monilla tuntuu olevan jopa pakkomielle saada kohde tasan kuvan keskelle. MIKSI?! EI, EI, EI! Se on vaan niin tylsää ja mitäänsanomatonta! "Mutta kun kaikki tekee niin". Siksipä juuri. Kokeile vaan laittaa kohde jonnekin muualle kuin keskelle ja olet jo pitkällä. Tietenkin keskellä oleva kohde ja symmetrisyys toimii joskus tosi hyvin... Älä myöskään sijoita sitä horisonttia kuvan keskelle.


Kultainen leikkaus


Tämä ihmissilmää miellyttävä juttu on huomattu jo joskus antiikin Kreikassa. Kuvitellaan kuvaan kaksi vaaka- ja kaksi pystyviivaa. Kun kohde/kohteet laitetaan näiden viivojen leikkauspisteeseen tulee kuvasta mielenkiintoisempi.

Moniin kameroihin voi myös näytöllä kuvatessa laittaa tuon ruudukon näkyviin, jos kokee sen jotenkin olevan avuksi.

nimetön
Noin niinku suunnilleen.
IMG_0444.


Laskeudu alas


Sammakkoperspektiivistä saa usein todella paljon mielenkiintoisempia kuvia kuin seisaaltaan. Ihan vaan jo puhtaasti siksi että yleensä ihmiset katselevat tätä maailmaa seisaaltaan, niin kuvissa täytyisi sitten näyttää jotain uutta. Omat kuvani otan todella usein kyykyssä, en sitten tiedä kuinka viisaalta se näyttää jossain kaupungissa, mutta ihan sama... :D

IMG_4966_edited
Esimerkiksi eläimiä kuvatessa kyykistyminen on tärkeää.

Tai nouse ylemmäksi


Pätee sama kuin edellisessä, eli korkeammalta saa taas uutta näkökulmaa.

IMG_7369_edited
Tässä olen vain nostanut kameran pääni yläpuolelle ja ottanut sitten kuvan. Miinuksena tässä tekniikassa tosin saattaa olla se, ettei näe mitä on kuvaamassa...

Pidä horisontti suorassa


Vino horisontti on jotain niin rasittavaa, varsinkin niissä maisemakuvissa! Ihan suoraa horisonttia voi olla hankala saada silmämääräisesti, mutta se vinouden korjaaminen jälkikäteen kuvankäsittelyssä on naurettavan helppoa (ja ominaisuuden luulisi löytyvän jokaisesta mahdollisista kuvankäsittelyohjelmasta). Tai monien kameroiden näytölle saa sen ruudukon, jota tietenkin voi käyttää apuna. Se suora horisontti ihan oikeasti tekee kuvasta noin kymmen kertaa paremman! Tietenkin horisontti voi olla tarkoituksella vinossa, mutta kyllä sen harkitun säännönrikkomuksen ja laiskuuden välillä on huomattava ero.





Koeta saada jotain eteen


Yritä saada jotakin vielä sinun ja kohteen välille. Eli esimerkiksi jotain kukkia, puiden lehtiä tai oksia. Tätä on vähän hankala selittää, ehkä esimerkkikuvat kertovat enemmän...

PicMonkey Collage
Kaksi ensimmäistä kuvaa olisivat paljon tylsempiä ilman noita kukkia, kolmannessa lehdet tekevät jännän efektin ja viimeinen nyt olisi pelkkiä pisteitä ilman edessä olevia puita.

Uskalla rajata jälkikäteen


Esimerkiksi sinne blogiin tai Instagramiin meneviä kuvia voi ihan huoletta rajata jälkikäteenkin, varsinkin jos ne on otettu järkkärillä ja sillä parhaalla laadulla. Eli ne täysin turhat jutut hus pois vaan. Itse ainakin olen joskus rajannut puoletkin pois, sillä jos sen alkuperäisen kuvan leveys on vaikka tuo 4274, siitä puoletkin on vielä 2136. Itse asiassa kun kuvieni leveys on 850 voisin siitä alkuperäisestä rajata vain viidesosan. Toki kuva ei ehkä enää näytä yhtä tarkalta ja laadukkaalta, jos sitä kamalan paljon rajaa, mutta kuitenkin.

Seuraavaksi tosin herääkin kysymys, että miksi sitten kuvata niin suuria tiedostoja, kun kerran pienempikin riittäisi? Ihan vaan noin varmuuden vuoksi, jos sitä vaikka haluaakin rajata neljä viidesosaa pois. Tai jos vaikka juuri sillä kuvalla haluaisikin peittää seinänsä? :D


Jätä katseelle ja liikkeelle tilaa


Jos kohde katsoo tai liikkuu vasemmalle, jätä tilaa vasemmalle. Sama myös oikealle, ylös ja alas, sekä myös viistoon. Älysit varmaan. Muuten kuva näyttää liian ahtaalle ja muutenkin hassulle.

IMG_2933
Tuliko jotain uutta vai oliko kaikki jo tuttuja juttuja?

17 kommenttia:

  1. Tuo "Koeta saada jotain eteen" tuli mulle uutena, pitääkin kokeilla! Itsekin kyykistyn usein kuvatessani ja aina kun olen kaverini kanssa kuvaamassa esim. hevosia painotan hänelle kuinka tärkeetä se kyykistyminen on :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tuli jotain uutta! Minäkin määrään aina myös muita kyykistymään, varsinkin jos on ottamassa minusta jotain kokovartalokuvaa. Kaikille oppi vaan ei mene perille ja esimerkiksi isäni mielestä joku kyykistyminen on ihan turhaa :(

      Poista
  2. Mä oon raivonnu tosta horisontin suoruudesta jo pari vuotta sitten, kun tajusin sen futista kuvatessa.

    Jännä vaan, että Lightroom on usein mun kans asiasta eri mieltä. Sen mielestä riittää, kun futari on kuvassa suorassa, ei horisontti. Musta älyttömän rasittavaa, aika harvaan kuvaan jätän horisontin kuten Lightroom ehdottaa ja säädän sen ite manuaalisesti paikoilleen. Mun puolesta ihminen kuvassa olkoot vähän vinossa, kunhan tausta ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ei ole Lightroomia niin ei tarvitse väitellä sen kanssa. :D
      Haha, ei vaan ois se Lr kiva, jos se tuollaisen suoristamisenkin ehkä välillä hoitaisi automaattisesti. Mutta olen kanssasi samaa mieltä, ihminen kyllä voi vähän olla vinossa, mutta suoran horisontin on pakko olla suorassa!

      Poista
  3. itse pyrin aina laittamaan horisontin suoraan ja tykkään, että kuvissa on monia "tasoja" eli yritän kuvata jotain kohteen eteen! yleensä myös kuvaan kohteen johonkin kulmaan/reunaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla onkin hienoja kuvia! :)
      Itsekin aina koetan saada kohteen jo juurikin kultaisen leikkauksen mukaan kulmaan tai reunaan, ja vähän aikaa sitten älysin että se on aika usein sama kulma, voisi koittaa vähän vaihdella... :D

      Poista
  4. Hei vitsi vähänkö hyviä vinkkejä! Haha mä oon just tommonen että yritän aina ottaa kuvan niin että kohde on keskellä kuvaa.. Pitääpä yrittää kokeilla näitä sun vinkkejä :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että oli hyötyä! :) Keskipisteestä pois pääsystä on hyvä aloittaa! :D

      Poista
  5. Tohon "nouse yllemmäksi" vinkkiin soveltuu lähinnä sellaset kamerat, missä on se kääntyvä näyttö. Tai sitten tietenkin jonkin korokkeen päälle jos löytyy tai kiven, vois toimia kanssa.

    Hyviä vinkkejä kuitenkin, pitääkin itsekin kokeilla näitä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietenkin kääntyvän n'äytön kanssa olisi helpompaa, mutta tuurilla onnistuu ilmankin! ;) Mutta tosiaan, jos pystyy nousemaan johonkin penkin/kiven päälle, niin parempihan se niin on. Kiva jos sait jotain vinkkejä! :)

      Poista
  6. Kiva että jaksat tehdä tälläisiä tutoja aloitteleville kuvaajille :) Moisista on varmasti paljon apua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin näitä jaksaa aina silloin tällöin tehdä, kun tietää että ehkä näistä jollekin tosiaan on apua! :)

      Poista
  7. Kiitos kivoista vinkeistä! Olen luvannut tänä vuonna tulla paremmaksi valokuvaajaksi, ja täältä blogistasi olenkin löytänyt jo hyviä ja toimivia niksejä. :) Mukavaa, kun jaat niitä meille muillekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan, kiva että näistä on apua! :)

      Poista
  8. Sulla on tosi mielenkiintoinen blogi, oon löytänyt jo monia hyödyllisiä vinkkejä täältä! Sitä vain mietin, että millä ohjelmalla oot tehnyt nuo vaihtuvat kuvat? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, kiva että vinkeistä on ollut hyötyä! Gifit olen tehnyt Ezgif -sivustolla :)

      Poista
    2. Kiitos, minäpä käyn kurkkaamassa tuota! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.