14. toukokuuta 2015

Näin pidät kameraa kädessä

Ai mitä vaikeaa kameran pitämisessä voi olla? Pitää kädessä ja painaa nappia, mitä muka pitäisi tietää?

Edellä mainitulla tavalla varmasti saa kuvan otettua, mutta keräsin tähän tärkeimpiä juttuja siitä, miten saada mahdollisimman terävä kuva ja vähän muustakin asiaan liittyvästä. Joku ammattilainen varmasti keksisi aiheesta vaikka kuinka paljon asiaa (ja pidän itsekin varmaan kameraa jotenkin väärin näissä kuvissa... :D), mutta eiköhän nämä nyt alkuun riitä.

Suurimmasta osasta postauksen kuvista kiitos kuuluu jälleen Ainolle.


1. Hihna kaulaan tai käteen


Okei, tämä ei ehkä liity mitenkään siihen, mikä on oikea ote kamerasta, mutta haluan vain kysyä: miksi sitä hihnaa ei voi pitää kaulassa tai käden ympärillä tai jotain varmistuslenkkiä jossain? Meinasin verrata hihnan vapaana roikkumista turvavyön käyttämättömyyteen, mutta ehkä se ihmishenki on kuitenkin arvokkaampi kuin kameran.... :D

Jos kaulassa pitäminen tuntuu epämukavalta (ainakin minusta usein tuntuu), kannattaa kokeilla kiertää hihna pari kertaa käden ympäri. Lisäksi myytävänä on tietenkin paljon erilaisia pehmustettuja hihnoja ja rannelenkkejä ja ties mitä, jos panostaa haluaa.


2. Tajua tärinä


Ei, et vaan yksinkertaisesti pysty pitämään kameraa kädessäsi ilman, että se tärisee. Yksi tapa ymmärtää tärinän määrä on laittaa kamera kuvaamaan näytön kautta ja sitten zoomata näyttöä. Ei muuten pysy paikoillaan! Tai voit kokeilla laittaa suljinajan esimerkiksi 1/4 sekuntiin. Muista myös, että tärinä näkyy sitä herkemmin, mitä pidemmällä polttovälillä kuvaa. Yksi helppo muistisääntö siihen, ettei polttoväli mene liian pitkäksi, on verrata suljinaikaa käytettävän objektiivin polttoväliin. Eli jos objektiivisi polttoväli on 50mm, saisi suljiaika olla maksimissaan 1/50s, jos polttoväli on 250, saisi suljinaika olla enintään 1/250s ja niin edelleen.

Omalla kamerallani näytön suurentaminen onnistuu painamalla tuosta oikean yläkulman napista kerran tai kaksi.

3. Pidä kamera lähellä


Pidä kamera mahdollisimman lähellä itseäsi. Järkkärin kanssa tätä on aika vaikea jättää tekemättä, jos kerran silmän pitää katsoa etsimestä. Digikameran ja puhelimen kanssa taas usein näkee sitä, että kameraa pidetään lähes suorien käsivarsien päässä. Tämä ei kannata, sillä se lisää kameran tärinää. Jospa sittenkin astuisit askeleen eteenpäin (mikäli se on mahdollista)?


4. Myös vasen käsi käyttöön


Pitkän ja painavan objektiivin kanssa vasentakin kättä tulee käytettyä melko automaattisesti, mutta lyhyemmän putken kanssa käsi jää helposti jonnekin muualle.


5. Ja se käsi objektiivin alle


Okei, myönnetään; opin tämän itsekin vasta pari viikkoa sitten. Ei vielä riitä, että se vasenkin käsi on matkassa mukana. Monet meistä pitävät vasenta kättä objektiivin sivulla, mutta oikeasti sen kuuluisi olla objektiivin alla. Ja kyllähän tällä taktiikalla kamera näyttää ihan silmämääräisestikin heiluvan vähemmän ja käsi on jotenkin mukavammassa asennossa. Samalla myös kyynärpäät tulevat lähemmäksi kehoa, joka sekin vakauttaa kameraa.

6. Ylös vai alas?


Pitäisikö pystykuvia ottaessa käden olla ylhäällä vai alhaalla? Yleensä käden näkee olevan ylhäällä, jolloin on helpompaa säätää kameran asetuksia. Mutta jos sinusta tuntuu mukavammalta pitää käsiä toisin päin, niin ei kai siinäkään periaatteessa mitään väärää ole.


7. Vaiko sittenkin akkukahva?


Kuva (ihan luvallisesti lainattu) täältä.
Otatko paljon pystykuvia? Kannattaa harkita akkukahvan hankkimista. Akkukahva siis yksistään näyttää esimerkiksi tältä ja sen avulla kameraa on huomattavasti mukavampi pitää pystyasennossa. Kaikille kameramalleille tosin akkukahvaa ei ole saatavilla (ainakaan samalta merkiltä kuin kamera). Keskihinta näillä näyttää olevan noin 200 euroa.


8. Etsi väliaikainen "jalusta"


Kaikista terävimmän kuvan saa tietysti käyttämällä jalustaa. Aina sellaista ei kuitenkaan ole saatavilla (tai vaikka olisikin, niin laiskuus, krhm...), joten varsinkin valotusajan pidentyessä saattaa olla hyvä idea tukea kameraa, kuten nojaamalla johonkin tai laittamalla kamera vaikkapa kaiteen päälle jne...


9. Seiso kahdella jalalla


Kai sekin vakauttaa kameraa ja ehkä myös hieman suoristaa sitä horisonttia.


10. Ota rauhallisesti


Kun kaikki muut asiat ovat kunnossa, pidä maltti loppuun saakka, äläkä runttaa sitä nappia äkkinäisesti ja kaikella voimalla pohjaan. Uskon sinun jo arvaavan miksi.

Oliko kaikki ihan itsestäänselvyyksiä, vai opitko jotain uutta?

28 kommenttia:

  1. Oli kyllä tarpeellisia vinkkejä ja laadukkaita kuvia, kiitos! :)

    http://minunvalokuvia.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Tosi hyviä ja hyödyllisiä vinkkejä! Kivasti toteutettu postaus :-) Mä myös pidän vasenta kättä siinä sivulla, pitäis varmaan opetella pitämään sitä alla :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tästä oli hyötyä! Kiitos! :)
      Taitaa tosiaan olla aika yleistä, ja tavasta on vaikea päästä eroon... :D

      Poista
  3. Noi oli kyllä tosi hyviä vinkkejä ja pari uuttakin löytyi, joista on varmasti apua jatkossa! :)

    VastaaPoista
  4. Heei! Mun objektiivin mukana tuli toi vastavalosuoja ja mulla ei kyllä ole hajuakaan mihin sitä käytetään ja millaisissa tilanteissa :D haluaisitko vähän valaista mua? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Vastavalosuojan perimmäinen tarkoitus on vähentää hajavalon määrä ja estää linssiheijastuksia (yleensä sellaisia jonkin värisiä haaleita palleroita kuvassa) sekä parantaa kontrastia. Minulle sen tärkein tehtävä on kuitenkin suojata objektiivia kolhuilta.

      Vastavalosuojasta ei yleensä ole mitään haittaa, paitsi tietenkin jos haluaa niitä linssiheijastuksia. Itse ainakin pidän vastavalosuojaa objektiivissa ihan koko ajan :)

      Poista
  5. Tosi hyviä vinkkejä kyllä, vaikka itselläni on vain pokkari ja sekin hukassa... Mutta tulevaisuudessa aion hankkia järkkärin, joten nämä tälläiset kuvausvinkit kädestä pitäen neuvottuna ovat enemmän kuin tarpeen! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta hei, päteehän moni näistä myös pokkarin kanssa! ;) Mukava olla hyödyksi! :)

      Poista
  6. Heii ihana blogi ja postaus! <3 pakko sanoa, että autoit muakin haha :D

    VastaaPoista
  7. Olit kyllä tehnyt hienon koosteen kuvaamisen perusjutuista! :) Itsekin käytän milloin mitäkin jalustan korvaajana, kun en omista omaa jalustaa - saati, että omistaessani jaksaisin raahata sitä aina mukana! :D Miunkin blogista voi bongata aina välillä valokuvaukseen liittyviä postauksia, joten käy ihmeessä tsekkaamassa :)

    http://eemmaot.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Minä taas omistan jalustan, mutta en tosiaankaan jaksa raahata sitä ellei oikeasti ole ihan pakko (eli kun suljinaika alkaa mennä yli puolen sekunnin...). Kävin katsomassa blogisi! :)

      Poista
  8. Hyvät ohjeet oli, monelta aloittelevalta valokuvaajalta unohtuu tuollaiset perusasiat, joiden avulla voi saada jo paljon parempia kuvia. Ja kiitos kommentista, jonka laitoit blogiini! Onnistuin kuitenkin jo erittäin taitavasti poistamaan sen : DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että oli hyötyä! :)
      Haha, noo, ei se mitään! :D

      Poista
  9. Opin uutta, kuinka kiva ja erilainen postaus! :) Ja vaivaa oli nähty! :)

    http://pisaratodellisuutta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  10. Tosi kiva postaus! Oot jaksanut nähdä ihanasti vaivaa ja tästä on varmasti aloitteleville valokuvaajille hyötyä! :)

    VastaaPoista
  11. Moikka! Ajattelin kysyä, kun mulla on sama kamera kun sulla ja toi objektiivi 18-55mm ja kamera on ollut nyt vuoden itselläni, vähän käytettynä, mutta hyväkuntoisena ostin :-D Miks mun kuvista ei tule hyviä, ihan kuin ne olisi jotenkin liian vaaleita ja epätarkkoja koko ajan :( Ja kuinkahan monta kuvaa tolla kameralla pystyy ottamaan sen kameran "elinajan" aikana? :D Joskus otan vaan joitain "turhia" kuvia, jos testaan jotai asetusta ja sit poistan ne kuvat, nii kuluttaahan niidenkin ottaminen kameraa ? :d

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän vaikea sanoa ilman esimerkkiä mikä voisi olla pielessä, kun en muutenkaan oikein näistä vioista osaa sanoa. :/
      Oletko varma, ettei tarkennuspiste vaan ole väärässä paikassa, sillä suurella aukolla kuvatessa epätarkkuus näkyy helposti, jos tarkennus ei ihan ole kohdillaan. Millä asetuksilla, tai lähinnä missä kuvaustilassa kuvaat? Automaatilla ei kyllä pitäisi tulla ylivalottuneita kuvia, mutta eihän mikään vääränlainen asetus ole jäänyt päälle?

      En usko, että kyse olisi kulumisesta, sillä kyllä sen nyt muutama kymmenen (vai olisiko sata lähempänä) tuhat kuvaa pitäisi hyvinkin kestää. Minulla ainakin on kestänyt, vaikka omanikin on käytettynä ostettu ja ahkerasti käytetty! Testikuvat on vaan hyvästä ;)

      Luulisin, että hyvin todennäköisesti kamerassa voi olla vikaa. Kannattaa varmaan käydä viemässä jonnekin korjattavaksi :)

      Poista
  12. Hyvä postaus jollekin tavikselle! Monta hyvää vinkkiä, joista ottaa oppia kun valitettavan usein näkee niitä, jotka kuvaa ihan miten sattuu. Oli kuitenkin pakko tulla kommentoimaan tuota ekaa kohtaa eli hihnaa kaulassa. Ammattikuvaajathan ei yleensä pidä hihnaa kaulassa ollenkaan, koska se on vaan ihan äärettömän epäkäytännöllinen. Ammattikalusto usein myös painaa enemmän (omani (runko + objektiivi + akkukahva + akut) painaa sellaiset 4 kg), joten niska tulee kipeäksi jos roikottelee kameraa kaulassa. Plus kamera on vielä enemmän tiellä kaulassa roikkuessaan kuin jos sitä muuten vaan kädessä pitää.

    Tunnustan kyllä, että olen muutaman kerran miettinyt, mitä tapahtuu jos tiputan vahingossa kamerani eikä se ole missään kiinni. Toistaiseksi näin ei ole käynyt, eikä toivottavasti käykään. Silti pidän kameraa kiinni vain kamerasta enkä kurista itseäni hihnaan :D Hihna kyllä roikkuu mukana, koska usein roikotan kameraa siitä olkapäällä jo sen painon ja koon vuoksi. Mutta tuo on varmasti yleisesti ottaen ihan pätevä vinkki ihan tavalliselle tallaajalle - pysyy kamera ainakin paremmin tallessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi varmaan pitänyt postauksessa tarkentaa, että tarkoitin hihnan pitämistä kaulassa silloin, kun oikeasti kuvaa. Kameraa kuljettaessa en itsekään pidä sitä hihnaa pidä kaulassa, vaan juurikin olkapäällä tai kädessä niin, että hihna on kierretty käden ympärille. Koska kyllähän se kaulassa roikottaminen inhottavalta tuntuu, vaikkei oma kamerani painakkaan painavimman objektiivin kanssa kuin vähän päälle kilon!

      Mutta onko se hihna tiellä itse kuvia ottaessa, jos hihnan laittaa kaulaan? Minusta ei. Vaikka onhan siinä toki oma vaivansa laittaa se hihna kaulaan ja taas pois. Se myös unohtuu helposti (hups...:D), mutta silti näen itse mielummin sen pienen vaivan kuin otan riskin kameran putoamisesta.

      Poista
    2. Minä taas koen, että se hihna on tiellä jos se on kiedottu kaulaan kuvatessa. :D Kisoissakin kun kuvaa niin tuollaista neljän kilon kameraa ei jaksa kokoajan pitää käsillä eli joskus sitä on vaan pakko roikottaa alaspäin ja sitä hihnaa saisi venkslata edestakaisin - kaulaan, pois, kaulaan, pois jne. Toisaalta, en tiedä miten halvemmissa kameroissa on runko muotoiltu, mutta omassani on ns. niin hyvä 'kantokahva', että siinä pysyy käsi helposti. Yleensä kyllä kantelen kameraa objektiivista, ettei nuo objektiivin liitoskohdat väänny objektiivin painosta. Mutta jokainen tyylillään! Minä olen huomannut oman tyylini itselleni parhaimmaksi, mutta toki sitä kameraa varmasti olisi suotava pitää kaulassa jos yhtään epäilee, että se voi omista kätösistä tipahtaa! :)

      Poista
    3. Niin no, onhan siinä oma vaivansa. Mutta kuten sanonoit, niin jokainen tyylillään! :)

      Poista
  13. "Muista myös, että tärinä näkyy sitä herkemmin, mitä pidemmällä polttovälillä kuvaa."
    Tähän vois sanoa nyrkkisäännön.
    Valotus aika on käsivaralta kuvatessa maksimissaa sekunnin osia <-> polttoväli, eli 50mm optiikkaa max 1/50 tai 100mm max 1/100.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin tuon varmaan jonnekin blogiin aiemmin kirjoittanut, niin ei sitten tässä kohtaa tullut mieleen. Mutta kiitos vinkistä, lisäsin sen postaukseen! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.