29. huhtikuuta 2015

Miten käsittelen kuvani?

Minulta on muutaman kerran kyselty, miten muokkaan kuvani. Itse asiassa melkein hävettää myöntää, miten vähän jälkikäsittelen kuviani ja millä ohjelmilla. Jokainen täällä oleva kuva (ellen muuta väitä) nimittäin on kuitenkin enemmän tai vähemmän käsitelty, sillä minusta se on tärkeä osa valokuvausta.

Kuvan manipulointia käsittelevässä postauksessa kerroinkin jo sen, että pidän kuvan käsittelyä, muokkaamista ja manipulointia eri asioina. Manipulointi oli sitä kun kuvaa lisätään tai otetaan pois jotain niin, että kuva valehtelee. Muokkauksesta mulle taas tulee ensimmäisenä mieleen erilaiset filtterit ja sen sellaiset. Käsittelynä taas pidän juurikin tätä mitä itse teen, eli kirkkauden, värien ja kontrastin säätöä. Jostain syystä vaan erotan nuo käsitteet toisistaan, en sano että se olisi mikään virallinen määritelmä...

Kuvankäsittely on sellainen alue, missä mulla varmasti olisi vielä paljon opittavaa. Lisäksi olen jo jonkin aikaa miettinyt kunnollisen kuvankäsittelyohjelman hankkimista, joten saa nähdä kauanko tämä postaus pitää paikkansa. Näitä on kuitenkin aina kiva lukea muiden blogeista ja varmasti itsekin on myöhemmin kiva vertailla jonkinlaista kehitystä. Tämän idea ei muuten nyt ole olla vinkkipostaus, kerron vain mitä itse teen.

Tietenkin jokaiselle kuvalle teen hieman eri juttuja ja tässä onkin vain suuntaa antava esimerkki. Kuitenkin nämä samat perusrutiinit on ollut mulla käytössä jo muutaman kuukauden.

Käytän kahta eri ohjelmaa, sillä kummassakaan ei ole niitä kaikkia ominaisuuksia mitä haluaisin. Nämä olen kuitenkin todennut helppokäyttöisiksi ja laadukkaiksi ohjelmiksi. Lisäksi haluan että ohjelman voi ladata koneelle, eikä tarvitse mennä netin kautta. Ohjelmat ovat siis nimeltään Fotor ja Adobe Photoshop Express, molemmat ovat täysin ilmaisia ja ladattavissa ainakin Windowos 8:n sovelluskaupasta. Näillä olen hyvin pystynyt tekemään nopeat perussäädöt, jotka toistaiseksi ovat riittäneet mainiosti.

Aloitan yleensä Photoshop Expressillä. Usein joudun hieman rajaamaan kuvaa.

Seuraavaksi lisään kontrastia, selkeyttä (sekö tuo clarity on suomeksi?) sekä värikylläisyyttä (tai värien eloisuutta tai mitä nyt onkaan. Jos vaan voisin kirjoittaa tämän suoraan englanniksi?).





Seuraavaksi lisään valoisuutta, joko lisään tai vähennän kirkkaimpien kohtien kirkkautta ja yleensä hieman tummennan varjoja.

Värilämpötilaa säädän yleensä ihan vähän, jos ollenkaan. Lisäksi tykkään usein lisätä kuviin hieman lilaa vivahdetta. Tämän jälkeen tallennnan kuvan ja avaan sen Fotorissa.

Fotorilla vielä hieman terävöitän kuvaa ja usein lisään pienin valkoisen vinjetin. Se tuo kuviin tosi kivasti pientä valoisuutta, kuitenkaan pilaamatta kohdetta.

Jos kuva tulee blogiin, niin pienennän sen leveydeksi 850 pikseliä. Siinä se!

Tätä kuvaa tosin muokkasin jopa poikkeuksellisen reilulla kädellä, verrattuna siihen mitä useimmiten teen. Tulipahan ainakin näytettyä jälleen, miten paljon käsittelyllä voi vaikuttaa kuvaan. Alla vielä muutama esimerkki, jossa vasemmalla siis täysin käsittelemätön kuva ja oikealla käsitelty. Kuten huomaatte, kaikissa kuvissa ei edes heti huomaa eroa (varsinkaan näin pienessä koossa) ja osa kuvista taas näyttää aivan erilaisilta.






Miten ja millä ohjelmalla sinä käsittelet kuvasi? Vai käsitteletkö ollenkaan?

14 kommenttia:

  1. Vitsi mitkä erot tosiaan! :-) ite yleensä muokkaan vaan picmonkeyllä, koska se on mielestäni tarpeeksi simppeli tällaiselle aloittelijalle. Myös Gimp multa löytyy, mutta sitä en jotenkin oo oppinut käyttämään. Pitää kokeilla näitä, näyttää ainakin hyvältä! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen tosiaan tuota Picmonkeyta käyttänyt, ongelmana vaan se netin kautta meneminen. Teen kuitenkin silläkin monia juttuja! Gimp löytyy multakin, mutta ei kyllä ole riittäneet kärsivällisyys ja taidot sen suurempan opetteluun, kun mielestäni sen jälki ei tuollaisissa perusjutuissa kuitenkaan minun silmissäni juurikaan eroa noista helppokäyttöisemmistä... Ja nuo mun käyttämät ohjelmat on siis ihan Picmonkeyn "tasoisia", että varmasti oppii heti käyttämään jos kokeilee! :)

      Poista
    2. Noniin, hyvä tietää :-) täytyypä ladata ne tai edes toinen niistä, viimeistään sitten kun uuden koneen hommaan :-)

      Poista
    3. Kannattaa tosiaan kokeilla! :)

      Poista
  2. Mä itse välillä melkeen vihaan sitä kun pitäs muokata niitä kuvia :D Sen takia joskus postausvälikin pitenee, kun en millään halua/jaksa muokata kuvia :D Itse käytän photoshop elements 13 tällä hetkellä, mutta versio 11 tuosta on kyllä suosikkini. En itsekään kuvia paljoa käsittele, lähinnä just niitä perus juttuja. Oon vaan liian laiska muokkaamaan niitä paljon, pakko myöntää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, pakko myöntää että täälläkin on joskus samat fiilikset. Jotenkin se vaan olisi niin helppoa räpsiä kuvia ja tehdä niistä haluamansa ajatuksen voimalla. :D Mutta kyllä se sitten palkitsee, kun näkee alkuperäisen ja muokatun eron!

      Poista
  3. Innostava blogi sulla! Itse rakastan valokuvausta mutta täältä löytyki kivoja neuvoja mitä en ollut tajunnut enne edes käyttää :D
    Tv. Juuri blogin aloittanut!

    VastaaPoista
  4. Vautsi tää sun blogi on tosi kiva, liityin lukijaksi! :) Mä itse vain pika muokkaan yleensä iPhoton omalla nopealla muokkaus jutulla :D

    VastaaPoista
  5. Mää ite muokkaan joko sillä windowsin jollain kuvankäsittely ohjelmalla tai sitten flickrissä, joka on nettisovellus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäli tarkoitat sitä "Valokuvat" nimistä juttua, niin sekin on kyllä yllättävän hyvä! :)

      Poista
  6. hyviä ohjeita tässä postauksessa, ite käytän picmonkey, silloin harvoin kun jaksaa muokata :D tosi hieno blogi sulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tästä jotain kuitenkin sait irti, vaikkei tarkoitus ollutkaan olla vinkkipostaus. Picmonkey tosiaan on myös hyvä, itsekin käytän joihinkin juttuihin! Kiitti! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.