21. tammikuuta 2015

Vesipisaroiden kuvaaminen

Kuten tässä postauksessa vähän lupailin, niin nyt olisi luvassa jokinlaista reseptiä miten nuo kuvat otin. Vesipisaroiden kuvaaminen saattaa ehkä aluksi kuulostaa kamalan hankalalta ja saattaisi jopa luulla että siihen tarvitsee jotain erikoisia välineitä. Se kuitenkin perustuu ihan vaan liikkeen pysäyttämiseen ja onnistuminen on kiinni lähinnä oikeasta ajoituksesta ja tarkennuksen osumisesta kohdalleen.











Tarvitset nämä:


Kamera, jolla voit säätää manuaalisen tarkennuksen päälle  (eli lähinnä järjestelmäkamera. Mahdollista on saada jonkinlaisia kuvia myös puhelimella tai pokkarilla, mutta tämä vaatii aika paljon tuuria ja kärsivällisyyttä. Pikkusiskoni tosin sai ihan kivan kuvan puhelimella, tuuria... Järkkäri vaan on tähän tarkoitukseen helpoin vaihtoehto, eniten manuaalisen tarkennusmahdollisuuden ansiosta.)
Objektiivi (paras mahdollinen tähän varmaan olisi joku makrolinssi, jos sellaisen satut omistamaan. Itse käytin ihan 18-55mm kittilinssiä ja hyvin onnistuu. Objektiivin valovoimalla ei muuten tässä ole kauheasti väliä, sillä kovin suurta aukkoa ei voida käyttää, muuten syväterävyys on liian pieni)
Salama kamerassa (tai parashan olisi erillinen salama, jonka voi asettaa jonnekin sivuun, en kuitenkaan itse ainakaan omista sellaista. Kameran kamala oma sisäinen salama kelpaa kuitenkin tähän tarkoitukseen vallan mainiosti. Kyllä, se piti laittaa ihan erikseen tarvikkeisiin sillä se on aika oleellinen osa tätä)
Vesiastia ja vettä  (Tai miksei joku muukin neste, kuten maito tai limsa... :D)
Joku mistä vettä tippuu (esimerkiksi vesihana, jonka voi säätää tiputtelemaan pisaroita. Itsekin voi tietysti tiputetella tippoja tai pieniä esineitä veteen, tai ulkoistaa homman kaverille)
+ Tausta (en halunnut mitään kaakeliseinää kuvieni taustalle, joten teippasin tilalle valkoisen piirrustuspaperin. Joku värillinen paperi tai kangas voisi myös tuoda omaa sävyään kuviin)
+ Jalusta  (ei siksi, että kuvat tärähtäisivät ilman jalustaa. Kuitenkin se helpottaa hommaa kummasti, sillä ainakin vesihanasta pisarat tippuvat aina suunnilleen samaan kohtaan, joten kun tarkennuksen on kerran saanut kohdalleen, niin se pysyy hyvänä.)
+ Vesivärejä (tai muita värjäämiseen soveltuvia juttuja... Veden värjäämällä kuvaan saa helposti vähän erilaista tunnelmaa, jo ilman kuvan muokkaamista)

Tältä siis näytti mun ministudioni
Puhelimella en itse kuitenkaan onnistunut tämän paremmin









Asetukset

Tähänkin, kuten aikalailla kaikkeen muuhunkin kuvaamiseen parhaat asetukset löytyvät, kun ne itse laittaa kameran manuaalisessa tilassa. Kaipa ne kuvat voivat jotenkin onnistua myös automaattisilla tiloilla, mutta suosittelen edelleen kaikille sitä suljinaikaan, aukkoon ja ISO-arvoon tutustumista. Sitäpaitsi, ei ne vesipisarat ihan heti mihinkään karkaa, joten tässähän on hyvää aikaa testailla eri asetuksia!

Suljinajan ei edes tarvitse olla mitenkään järkyttävän lyhyt, sillä ymmärtääkseni se on salaman välähdys joka pysäytää liikkeen. Mulla suljinaika vaihteli suunnilleen 1/100 ja 1/200 välillä. Aukko ei voi olla kamalan suuri, sillä kuten aiemmin mainitsin niin kuvaan tulisi liian pieni syväterävyys ja kuvasta tulee epätarkka. Käytin aukkoarvoja välillä 6.3 ja 8. ISO-arvo tietenkin ihan valaistuksen mukaan, mulla taisi enimmäkseen olla 800-1600, mutta paikka oli aika hämärä. Salaman tehoa kannattaa myös kokeilla säätää suuremmaksi, niin saa lisää valoa kuvaan. Mulla oli koko ajan salaman teho +2. Kaikkineen asetukset näytti mulla tältä:

IMG_9917_edited

IMG_9918_edited
Ei muuten kannata huolestua, jos kamera alkaa valittaa olevansa kiireinen. Salama vaan jotenkin väsyi. Ongelmaan auttaa kameran sammuttaminen hetkeksi.


Tarkentaminen

Tarkennuksen osuminen kohdalleen on ajoituksen lisäksi se vaikein kohta. Automaattista tarkennusta ei voi käyttää, sillä pisara on kuvassa vain hetken, joten tarkennus ei voi millään ehtiä mukaan. Itse tein niin, että laitoin oman sormeni vesilasiin, suunnilleen siihen kohtaan, mihin oletin vesipisaran tulevan ja tarkensin automaattitarkennuksella siihen. Sen jälkeen kytkin objektiivista manuaalitarkennuksen päälle ja otin pari testikuvaa. Jos kuva oli epäselvä, pyöritin tarkennusrengasta johonkin suuntaan, jos kuvasta tulee vielä epäselvempi niin sitten toiseen suuntaan ja jne. kunnes kuva on tarkka. Tai vaihtoehtoisesti liikkuu hieman itse. Tässä kohtaa jalusta olisi hyödyllinen, sillä et itse voi oikeastaan likkua yhtään, jos tarkennuksen on kerran saanut kohdilleen. Kun muuten tarkistaa kameran näytöltä kuvan tarkkuutta, niin kannattaa zoomata sitä kuvaa. Kameran pikkunäytöllä kuva saattaa aluksi näyttää ihan tarkalta, mutta koneella avatessa se onkin ihan epäselvä.










Kuvankäsittely

Vesipisarakuvissa kuvan jälkikäsittelyllä on aika paljon merkitystä. Kuvista saa heti paljon jännempiä sävyja muuttamalla ja kontrastia lisäämällä. Rajaaminen on myös aika hyödyllinen juttu. Kokeilemaan vaan rohkeasti! Itse muokkasin kuvia aika paljon eri tavoilla, toisia enemmän ja toisia en juuri yhtään. Tässä muutama ennen ja jälkeen kuva:




Teoriassa vesipisaroiden kuvaaminen ei siis ole kamalan vaikeaa, mutta varsinkin juuri se oikean tarkennuksen ja ajoituksen löytäminen ei välttämättä ole ihan helppoa. Tässä kuitenkin ihan hauska vinkki, onnistuu kuvaaminen pimeinä talvi-iltoinakin! Itse otin valehtelematta satoja kuvia, mutta niistäkin vain ne parikymmentä pääsi postaukseen asti. Ei siis kannata heti luovuttaa!

Jos joku innostui kokeilemaan, niin kommentteihin saa laittaa vaikka linkkiä onnistuneisiin kuviin!

15 kommenttia:

  1. Oli ehdottomasti hyötyä! En oo ikinä tajunnut että niitä voisi noinkin helposti kuvata. Pitääpä varmaan kokeilla joskus ajan kanssa :)

    VastaaPoista
  2. Tämä oli aivan ihana postaus ! :) Aina ajatellut itse vaikeimman kautta lähteä kuvaamaan tälläistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin yllättävän yksinkertaista! Kiitos! :)

      Poista
    2. https://www.facebook.com/TiiaNitaLehtoPhotography/photos/pcb.1552365758345713/1552365251679097/?type=1&theater, innostuneena menin sitten kuvailemaan niitä pisaroita sun vinkeillä, kiitoksia :P

      Poista
    3. No oot kyllä tosi hyvin onnistunut, hienoja on! Ja eipä mitään :)

      Poista
  3. Wow, you are a photo artist! Thank you so much for the description, although I have to admit that I'm not sure if I finally will be able to take also such perfect pictures like you :)

    Thank you for your pleasant comment on my blog. You have a beautiful blog and now I wonder if you want to follow each other?

    xx from Germany/Bavaria, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I'm little confused of this lovely comment, thank you very much! :)

      Poista
  4. Löysin juuri blogiisi ja jäin seurailemaan :) Kivaa kun teet tällaisia informatiivisia postauksia! Olet hyvä kuvaaja.

    VastaaPoista
  5. nää oheet on tosi kivoja, ja auttaa vuelä tosi paljon kun meillä on sama kamera, niin tajuan ohjeet paljon paremmin!

    VastaaPoista
  6. Moikka. Nää ohjeet oli ihan tosi kivat ja mä päädyin kokeilemaan tätä kans. Lopputukolken löydät täältä: http://juostaanpiiloon.blogspot.fi/2016/07/vesipisarat.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että näistä oli iloa, käyn katsomassa sinunkin kuviasi! :)

      Poista
  7. Täytyy itsekin kokeilla. Kiitos vinkeistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan, toivottavasti kuvaaminen onnistuu! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.