29. tammikuuta 2015

Juttuja tarkennuksesta


Ai että siinähän se kamera tarkentaa, mitä sinun muka pitäisi tietää? Aika montakin juttua, jotka saattavat helpottaa elämääsi. Oikeastaan, ihmiset tuntuvat tuskailevan yllättävänkin paljon kameroiden tarkennuksen kanssa, ja syyttävät heti kameraa vaikka vika saattaakin olla siellä kameran takana. Otetaan siis selvää näistä asioista.



Automaattinen ja manuaalinen tarkennus


Tästä on puhuttu aikaisemminkin. Automaattinen tarkennus (AF) siis tarkoittaa sitä, että kamera tarkentaa itse. Manuaalinen tarkennus (MF) taas sitä, että tarkennus tapahtuu pyörittämällä sitä objektiivin päässä olevaa rengasta. Automaattinen tarkennus sopii parhaiten useimpiin tilanteisiin. Joskus kuitenkin voi joutua käyttämään sitä manuaalista tarkennusta. Tämä onkin yksi järjestelmäkameran hienouksista, pokkareissa kun ei manuaalista tarkennusta voi käyttää, eli kamera joko tarkentaa tai sitten ei. Manuaalista tarkennusta saattaa joutua käyttämään esimerkiksi hämärässä tilassa, kun kamera ei automaattisesti suostu tarkentamaan. Monissa järkkäreissä muuten ei toimi automaattitarkennus ollenkaan videokuvauksen aikana, vaan tarkennus täytyy tehdä pyörittämällä sitä rengasta.

IMG_9960_edited2

Ja hei, älkää missään tapauksessa menkö vääntämään sitä tarkennusrengasta jos objektiivi on säädetty automaattiseen tarkennukseen (ellei objektiivin käyttöohjeissa erikseen mainita sen olevan sallittua). Se saattaa rikkoa koko objektiivin. Tarkennustavan vaihtamiseen tarvittava nappula löytyy objektiivista, minulla se näyttää tältä:

IMG_9949_edited




Objektiivin lähin tarkennusetäisyys


Tästäkin puhuttiin jo objektiivien ominaisuuksia käsittelevässä  postauksessa. Objektiivilla on siis se tietty etäisyys, kuinka lähelle sillä voi tarkentaa. Jos objektiivisi lähimmäksi/lyhimmäksi tarkennusetäisyydeksi on ilmoitettu vaikka 25cm (tämä on usein kittiputkissa), et vaan voi tarkentaa mihinkään, mikä on sitä lähempänä. Se etäisyys muuten lasketaan kameran kennosta (eikä esimerkiksi objektiivin päästä), joka sijaitsee siellä rungossa. Ja lähin mahdollinen tarkennusetäisyys riippuu siis objektiivista, ei rungosta. Makro-objektiiveissa lähin mahdollinen tarkennusetäisyys on tavallista pienempi. Oman objektiivisi lyhimmän mahdollisen tarkennusetäisyyden näet yleensä jostain objektiivin sivusta, tosin kaikissa sitä ei ilmoiteta.

IMG_9973_edited
Yhdessä objektiivissani lähin mahdollinen tarkennusetäisyys on 1,5 metriä. Vaikka tuossa lukeekin macro, ei objektiivi kuitenkaan ole "oikea" makro.

IMG_9983_edited
Kameran päältä löytyy pieni kuvake, joka ilmoittaa kennon paikan (mistä siis lasketaan se lyhin tarkennusetäisyys)




Tarkennuspisteet


Kameran etsimeen katsoessasi näet jänniä pisteitä. Osa niistä on mustia ja yksi tai useampi on punainen. Nämä ovat kameran tarkennuspisteitä, ja se punainen on se piste, joka on käytössä. Ehkä kuva havainnollistaa enemmän:
Ette uskokaan, kuinka vaikeaa noiden tarkennuspisteiden piirtäminen tähän kuvaan oli! :D Pitäisi varmaan oikeasti opetella käyttämään vaikka sitä Gimppiä... No, idean tuosta varmaan saa jotenkin selville. Punainen piste on siis se, mikä on käytössä. Oikeastihan (kuten kerron alempana) tarkennuksen olisi ainakin pitänyt osua silmään, olen kuitenkin hieman liikutanut kameraa tarkentamisen jälkeen ja siksi punainen piste ei enää olekaan silmän kohdalla.

Tarkennuspisteiden määrä riippuu kameran merkistä ja mallista. Omasta kamerastani noita pisteitä löytyy 9 ja Nikonin halvimmista malleista 11, mutta ammattilaisille tarkoitetuissa malleissa niitä pisteitä voi olla vaikka 60. Mihin näitä sitten tarvitaan? Kuten jo sanoin, käytössä oleva piste näkyy punaisena, eli siitä näet mihin kamera tarkentaa. Nyt voit vain vaihtaa kameran tarkennuspistettä ja kamera tarkentaa siihen minne haluat. Jee!

Itse olen jo pitkään tarkentanut niin, että valitsen tarkennuspisteeksi sen keskimmäisen, tähtään keskikohdan siihen minne tarkennuksen haluan, painan laukaisimen puoliväliin (kamera tarkentaa), liikutan vielä kameraa vähän johonkin suuntaa paremman sommitelman saamiseksi ja otan kuvan. Simppeliä ja helppoa. Mutta, tätä postausta tehdessä opin, että oikeastaan näin ei saisi tehdä. Jaa miksi? En ihan täysin ymmärtänyt sitä teknistä selitystä terävyystasoista ja optisista akseleista. Sen kuitenkin ymmärsin, että edellä mainittu tapa voi johtaa siihen, että kuva ei enää olekaan täysin tarkka. Kannattaa siis valita sellainen tarkennuspiste, että tarkentamisen jälkeen ei enää tarvitse liikuttaa kameraa, ainakaan paljon. Tai sitten suosiolla käyttää automaattista tarkennusta. Mutta en usko että tuo nyt kamalasti vaikuttaa, ehkä silloin kun kuvaa oikein suurella aukolla ja on pieni syväterävyysalue.

Tarkennuspisteen voi muuten valita itse vain kun kuvaa P, Av/A, Tv/S tai M-tilassa, muuten kamera valitsee automaattisesti tarkennuspisteen. Tosin myös noissa manuaalisissa tiloissa voi käyttää automaattista tarkennusta.

Mulla tarkennuspisteen voi valita kun painaa oikeassa yläkulmassa olevaa nappia, näytölle ja etsimeen tulee tarkennuspisteet ja siitä sitten voi nuolilla valita haluamansa pisteen. Automaattisen tarkennuksen saa päälle painamalla kahdesti keskeltä, jolloin kaikki pisteet muuttuvat punaisiksi.

IMG_9922_edited
Tarkennuspistettä voi vaihtaa tuosta samaisesta ylälaidan nappulasta, mistä tapahtuu moni muukin tarkentamiseen liittyvä juttu. Tarkennuspisteet voi sitten valita noilla nuolilla. 




Minne kannattaa tarkentaa?


Lyhyesti tietenkin siihen, mitä kuvataan. Varsinkin ihmisiä ja eläimiä kuvatessa on kuitenkin tärkeää, että silmät ovat teräviä, tarkenna siis silmään. Ja jos vielä oikein tarkkoja ollaan ja käytetään suurta aukkoa, niin silloin siihen kuvaajaa lähempänä olevaan silmään. Tämä tosiaan on sitä tarkeämpää, mitä suurempaa aukkoa käytetään ja mitä suuremman osan kuvasta esimerkiksi ne kasvot vievät. Pienemmällä aukolla tarkennus ei välttämättä ole niin millintarkkaa, mutta kun syväterävyys on pieni, on tärkeää saada tarkennus täsmälleen sinne, missä sen haluaa olevan. Ei näytä hyvältä, jos vaikka asukuvassa tarkennus on tehty siihen keskivartalon kohdalle ja pää ja silmät ovat epätarkkoja. Tarkenna siis silmään, tulihan se jo selväksi?

Maisemia kuvatessa taas on olemassa sääntö, että tarkennus pitäisi sijoittaa yhden kolmasosan päähän kuvassa syvyyssuunnassa.




















Tarkennustapa

IMG_9929_edited

Silläkin on väliä, millaisen tarkennustavan valitsee. Näillä tarkennustavoilla tarkoitan siis niitä, jotka löytyvät mulla tuolta vasemmasta alalaidasta. Näitäkin voi muuten käyttää vain P, Av/A, Tv/S tai M-tiloissa.

One Shot

Paikallaan pysyvän kohteen kuvaamiseen. Kohde ei siis saisi juurikaan liikkua, sillä kun tarkennus on tehty tällä menetelmällä, tarkennus myös pysyy siinä mihin se on tehty. Lyhyesti vaan sopii kaikkeen, mikä suunnilleen pysyy paikoillaan.

Al Servo

Tämä sitten liikkuvan kohteen kuvaamiseen. Urheiluun ja sellaiseen missä nyt tarkennusetäisyys muuttuu. Kamera siis automaattisesti muuttaa tarkennusta niin, että se pysyy terävänä. Ja tätä sitten kannattaa ihan oikeasti käyttää. Terveisin: ratsastusleiriltä monet kuvat olivat hieman epätarkkoja, sillä olin käyttänyt tuota paikallaan pysyville kohteille tarkoitettua tarkennusta. Älysin epätarkkuuden vasta kun avasin kuvia koneella ja tarkennustavoista opin vähän myöhemmin...

Al Focus

Tämä taas on tavallaan kahden edellä mainitun välimuoto. Kun kohde pysyy paikoillaan kamera käyttää kiinteää tarkennusta, mutta kun kohde alkaa liikkua vaihtuu tarkennuskin automaattisesti liikkuvaksi. Tätä on hyvä käyttää, jos epäilee ettei aina muista kiinnittää huomiota tarkennustavan muutokseen kuten minä, tai vaikka jos nyt esimerkiksi kuvaat ensin lähtöasennossa olevaa juoksiaa ja sen jälkeen liikkuvaa juoksiaa. Mahtava esimerkki, mutta älysitte varmaan idean...

MF

Se käsin tehtävä manuaalinen tarkennus. Tämähän sitten pitää laittaa päälle sieltä objektiivista.



Näytöllä tarkentaminen


Välillä joissain tilanteissa saatat kuvata etsimen sijasta katsoen kameran näyttöä. Vaikkapa kun käytät jalustaa tai jotain. Kun käyttää kameran pientä näyttöä ja yrittää tarkentaa manuaalisesti, on tarkennusta melko vaikeaa saada osumaan kohdalleen. Tämän on olemassa mainio apuväline, joka on vähän piilotettu; sitä näyttöä voi zoomata samalla kun tarkentaa!

Parhaiten tämä ominaisuus varmasti auttaa juurikin silloin, kun täytyy tarkentaa manuaalisesti näyttöä käyttäen. Esimerkikisi blogini tämänhetkinen tausta on otettu tarkentamalla noin, sillä muuten kuvasta olisi ollut todella vaikeaa saada tarkka. Omassa kamerassani näyttöä voi zoomata jälleen tuosta ylälaidan napista, kun siis on ensin siirtynyt näytöllä kuvaamis -tilaan.
IMG_9934_edited

Tässä kuvassa oli hieman haastetta tarkentamisen suhteen. Kamera olisi halunnut tarkentaa jääkiteiden takana olevaan maisemaan, joten jouduin käyttämään manuaalista tarkennusta. Kiteet ovat kuitenkin sen verran pieniä, että niiden saaminen teräväksi pelkästään etsimestä tai näytöltä katsoen olisi ollut todella hankalaa. Näytöllä zoomaus siis käyttöön!
















Tarkista kuva jälkikäteen esikatselussa


Nyt kun sinulla pitäisi olla tarkka kuva, tarkista asia. Nimittäin, lähes kaikki kuvat näyttävät tarkalta siinä mininäytöllä, mutta saatat järkyttyä ja pettyä pahasti, kun avaaat kuvan tietokoneella. Ihan oikeasti, luulet saaneesi todella kivan kuvan, mutta tietokoneella katsoessa vaikkapa kuvattavan silmät ovatkin ihan sumeat! Jos siis ehdit/muistat/jaksat/viitsit, niin zoomaa sitä valmista kuvaa silloin, kun virheen korjaamiseen vielä on mahdollisuus. Zoomaus kuvien katselussa tapahtuu samasta napista kuin se zoomaaminen näytöllä. Jos tämän kirjoittamisen jälkeen vaikka itsekin muistaisin asian joskus...

IMG_9938_edited


Tuliko uutta asiaa?

18 kommenttia:

  1. Tää tietopaketti tuli tarpeeseen! :)

    http://more-than-we.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Noh näillä vinkeillä sitte sunnuntaina kuvailee! :) osaat muuten selittää noi asiat ihmeen selkeesti ja tarkasti, hyvä hyvä :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Se on hyvä kuulla, en sitten noin kasvotusten varmaa osaisikaan kertoa näin selkeästi, hyvä että täältä voit käydä lueskelemassa, haha! :D No joo, kiitos vaan :)

      Poista
  3. Kiitos, tästä postauksesta ! Tuli kaikkea hyödyllistä opittua ♥ :DD
    http://fabuliciouscc.blogspot.fi

    VastaaPoista
  4. Tuosta tulikin hyvä huomio itsellenikin että tarkistaa sen kuvan vielä näytöltä :)

    Kaksi viikkoa sitten kirjoitin samoista aiheista hieman lyhyemmin vain,
    http://acompassforlifes.blogspot.fi/2015/01/valokuvauksen-perusteet-osa-1.html

    VastaaPoista
  5. Liityin lukijaksi! :) Kun minulla on järkkäri, nämä ohjeet tulevat varmasti tarpeeseen.

    http://minunvalokuvia.blogspot.fi

    VastaaPoista
  6. Wow, miksi en ole löytänyt blogiasi aikaisemmin! Liityin heti lukijaksesi ja pitää lukea kaukki vanhemmat vinkit myös läpi =). Aina oppii jotain uutta, ehdottomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska blogini on vasta pari kuukautta vanha? ;) Lämpimästi tervetuloa, toivottavasti postauksista tosiaan oppii jotain! :)

      Poista
  7. Hyvä postaus! Miksiköhän en oo ennen huomannut tuota, kun tarkennan näytöllä, että sitä kuvaa voi zoomata ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Haha, itsekin olin ihan ihmeissäni kun huomasin sen vahingossa... :D

      Poista
  8. Tosi hyödyllisiä vinkkejä! Itse oon vielä suht tuore järkkärin omistaja, joten kaikki uusi tieto on plussaa :)

    VastaaPoista
  9. "Mutta, tätä postausta tehdessä opin, että oikeastaan näin ei saisi tehdä (ainiin, tätä ei pitänyt myöntää, minähän tiedän kaiken jo ihan omasta päästäni). Jaa miksi? En ihan täysin ymmärtänyt sitä teknistä selitystä terävyystasoista ja optisista akseleista"

    Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että jos lukitset tarkennuksen kohteeseen, on syväterävyysalue, sanotaan nyt vaikka 10cm alueella pituussuunnassa. Siirtämällä kameraa, siirtyy myös tämä syväterävyysalue väärään kohtaan (kohteen taakse tai kohteen eteen) jolloin kuva ei enään ole halutusta kohdasta tarkka. :) Varsinkin pitkällä polttovälillä ja suurella aukolla tämä ilmiö korostuu. Kameraa voi jonkin verran siirtää sivusuunnassa, mutta eteen- tai taaksepäin siirtäminen voi aiheuttaa terävyysalueen muutoksia! o/

    Ja itseasiassa opinkin tästä jotain, sillä olen aina miettinyt että mitähän tuo AI Focus mahtaa tehdä.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, jotain tuollaista ajattelinkin. Ja hyvä, että sinullekin tuli jotain uutta! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Kuvaan Canon 7D Mark II -kameralla (ennen joulukuuta 2016 otetut kuvat on otettu 1100D:llä), johon minulla on viisi objektiivia; Canon 18-55mm f/3.5-5.6, Canon 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon 50mm f/1.4 USM, Canon 100mm f/2.8L IS USM sekä Tokina AT-X 116 PRO DX II 11-16mm f/2.8. Kuvankäsittelyohjelmani on Lightroom 6.

Jos sinulla on kysyttävää valokuvaukseen, bloggaamiseen tai johonkin muuhun liittyen, laita rohkeasti kommenttia! Katsothan kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus valokuvausvinkit-välilehden taakse kokoamistani postauksista tai sivupalkin hakutoiminnon avulla.